ZEIST - Directeur Henk Kesler van de KNVB verwacht dat de eredivisie ook in de komende jaren met play-offs wordt afgesloten. Hij verklaarde dat maandag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.

Het besluit van de Europese voetbalbond om bekerwinnaars niet direct tot de Champions League toe te laten, staat volgens Kesler voortzetting van de play-offs niet in de weg. "Aangezien het mediacontract aan het einde van het seizoen afloopt, zal de Eredivisie NV snel met de opzet voor de komende jaargangen van de eredivisie komen", verklaarde Kesler.

"Ik verwacht niet dat die opzet geen play-offs meer kent. Het zou wel kunnen dat er na drie jaar andere play-offs komen. Het zou ook kunnen dat de eredivisie in de toekomst nog maar zestien clubs telt. Maar dat moeten we afwachten. Dat is aan de Eredivisie NV. Maar de KNVB moet de opzet van de competitie wel goedkeuren."

Platini

Het uitvoerend comité van de UEFA zette afgelopen vrijdag een streep door het voorstel van voorzitter Michel Platini om bekerwinnaars vanaf het seizoen 2009-2010 direct door te laten stromen naar de Champions League. De Europese voetbalbond stemde wel in met enkele andere ingrijpende wijzigingen voor de Europese competities.

De kampioen van Nederland kwalificeert zich ook vanaf het seizoen 2009-2010 rechtstreeks voor de Champions League. De nummer twee van de rangschikking moet in de toekomst echter niet één maar twee kwalificatieronden overleven. De bewuste Nederlandse club stuit in de derde en laatste kwalificatieronde bovendien op een tegenstander uit één van de vijf toplanden van Europa.

UEFA Cup

Nederland houdt ook na het seizoen 2009-2010 voorlopig vier clubs in de UEFA Cup. De nummer drie van de eredivisie en de bekerwinnaar stromen in bij de vierde kwalificatieronde. De nummer vier van de eredivisie moet al in de derde kwalificatieronde van de UEFA Cup in actie komen. Voor de nummer vijf van de eredivisie begint vanaf het seizoen 2009-2010 de lange weg richting de UEFA Cup met een optreden in de tweede kwalificatieronde.

"Het wordt voor Nederlandse clubs moeilijker om de Champions League en de UEFA Cup te bereiken", reageerde Kesler op de nieuwe opzet van de Europese competities. "Maar we moeten ook niet vergeten dat Nederland afgezakt is naar de negende plaats op de Europese ranglijst. Bij de huidige regelgeving zou dat betekenen dat we met twee clubs minder aan Europees voetbal zouden mogen deelnemen."