ZEIST - Directeur Henk Kesler van de KNVB verwacht dat er dinsdag geen duidelijkheid komt over de toekomst van Marco van Basten als bondscoach van het Nederlands elftal.

Hij verklaarde dat maandagavond na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist.

Verlenging

Kesler spreekt dinsdag met Van Basten over een eventuele verlenging van diens contract, dat aan het einde van het Europees kampioenschap komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland afloopt.

Van Basten verklaarde zondag na de EK-loting in Luzern dat hij er voor zichzelf al wel uit is.

Duidelijkheid

"En toch weet ik zeker dat er dinsdag niets naar buiten komt", aldus Kesler. "Ik sluit zelf niet uit dat er half januari nog geen duidelijkheid is. Het is ook weer niet zo dat we de zaak over het EK heen gaan tillen. Voor de start van het EK is er allang duidelijkheid. In Nederland kan je toch niets lang geheim houden."

Kesler bevestigde dat een nieuw akkoord tussen beide partijen niet automatisch betekent dat Van Basten tot en met het WK van 2010 in Zuid-Afrika bondscoach is. "Het eventueel nieuwe contract met Van Basten bevat zeker een clausule over het komende EK. Ik ga er niet van uit maar als het daar helemaal mis gaat, dan moeten we toch afscheid van elkaar nemen."

Prestaties

Kesler benadrukte dat de leiding van de KNVB bij het lichten van een dergelijke clausule niet alleen naar de prestaties kijkt. "Het gaat ook om de stemming rond Oranje. Dick Advocaat haalde met het Nederlands elftal op het EK van 2004 de halve finales. Dat is een uitstekende prestatie, maar toch wilden we niet met hem verder."