CATANIA - De Nederlandse volleyballers zijn er zondagavond in Catania net niet in geslaagd opnieuw te stunten.

In de finale van het preolympisch kwalificatietoernooi verloor Oranje, na een voorsprong van 2-0 in sets, alsnog nipt van gastland Italië: 2-3 (25-20 25-21 20-25 21-25 13-15).

Toernooizege verspeeld, in een ouderwets aandoende tiebreakset tegen een oude rivaal, maar missie geslaagd.

Toekomst

Voor het programma van de nabije toekomst maakte de nederlaag namelijk niks uit. Nederland was vooraf al zeker van het Europees OKT2 in Izmir, begin januari.

Rusland en Bulgarije hadden op de slotdag van de World Cup (OKT1) in Japan hun deelname aan de Olympische Spelen van 2008 al veilig gesteld.

Kwalificatie

Dat betekende dus ook twee extra plaatsen voor het kwalificatietoernooi in Turkije, waarvan een voor Nederland als beste nummer twee van de drie pre-OKT's en met verder Turkije, Servië, Spanje, Polen, Duitsland, Italië en Finland als deelnemers. De winnaar mag naar Peking.

Nederland had, terugziend op een aantal voortreffelijke prestaties op Sicilië, graag de kroon op het werk gezet.

Blangé

Bondscoach Peter Blangé liet uiteraard zijn succesvolle basis - spelverdeler Dirk-Jan van Gendt, Kay van Dijk (diagonaal), Jeroen Trommel, Robert Horstink (passers-lopers), Wytze Kooistra, Rob Bontje (midden) en Marko Klok (libero) - staan.

Ook tegen het 'grote Italië' startte dat zevental uitstekend, met een groot wapenarsenaal, waaronder sprongservice en blok.

Overdonderd

In de eerste twee sets werden de Azzurri voor 5000 fanatieke supporters overdonderd. Hun gevaarlijkste aanvaller Alessandro Fei, bij Sisley Treviso een ploegmaat van Horstink, kwam er totaal niet aan te pas.

De Italiaanse coach moest, om een afgang af te wenden, wel ingrijpen. Hij stuurde zijn tweede spelverdeler in plaats van de ervaren Marco Meoni, een oude bekende van Blangé als actief international, en een nieuwe middenman het veld in. Dat hielp.

Verschil

De Nederlandse opslag werd een fractie minder, het Italiaanse spel sneller. Dat redde het gastland uiteindelijk, al was het verschil - als in de gouden jaren - slechts 'twee ballen'.

Trommel kwam aanvallend op het beslissende moment in de vijfde set niet door. Het werd hem à la minute vergeven.

Van Dijk

Blangé toonde zich uitermate tevreden over de getoonde progressie en de gewonnen stabiliteit, mede door de rentree van de 2,14 meter lange Van Dijk.

"Ik wist dat het 'a hell of a job' zou worden", keek de recordinternational terug op zijn baan bij de NeVoBo to dusver. "Vergeleken met het EK van twee jaar geleden is het al een heel verschil."

"Bij het laatste EK in Polen was het begin wisselvallig, maar gaven we ook signalen af dat het de goede kant op ging. Hier hebben we weer een stapje gezet."

Volleybalbond

De Nederlandse volleybalbond zal zo snel mogelijk voor de maand december een programma in elkaar draaien voor het nationaal mannenteam.

Uitnodiging

Er ligt voor Oranje al een uitnoding klaar voor het traditionele Witte Molen-toernooi in Sint Niklaas, ook wel bekend als het Flanders Volley Gala (27-29 december).

De Nederlandse selectie bereidde zich daar in het verleden al eens voor op het olympisch traject naar Sydney, met toentertijd Toon Gerbands als bondscoach en Peter Blangé als spelverdeler.