PAPENDAL - Theo Bos, Ireen Wüst en Gerard Kemkers 'verdedigen' 18 december tijdens het Sportgala in Amsterdam hun hoofdprijs bij de verkiezing van de sporters van het jaar. Alledrie de winnaars van 2006 behoren tot de genomineerden van 2007.

Baanwielrenner Bos, wereldkampioen sprint, ondervindt bij de mannen concurrentie van schaatser Sven Kramer (Europees kampioen en viervoudig wereldkampioen) en judoka Ruben Houkes (wereldkampioen).

Veldhuis

Schaatsster Wüst, drievoudig wereldkampioene, neemt het op tegen atlete en tweevoudig wereldkampioene Lornah Kiplagat en zwemster Marleen Veldhuis (tweevoudig Europees kampioene en winnares van WK-medailles).

Kemkers, coach van Kramer en Wüst, is genomineerd met voetbalcoach Foppe de Haan (Europees kampioen en plaatsing voor Peking 2008) en honkbalbondscoach Robert Eenhoorn (Europees kampioen en vierde plaats WK).

Sportploeg

Voor de sportploeg van het jaar gaat het tussen de zeilsters Lobke Berkhout en Marcelien de Koning (wereldkampioen 470), de springruitersequipe (Europees kampioen met Vincent Voorn, Jeroen Dubbeldam, Albert Zoer en Gerco Schröder) en het olympisch voetbalelftal.

Vergeer

De Koning en Berkhout pakten de titel al eens in 2005. Bij de gehandicapte sporters kan rolstoeltennisster Esther Vergeer (wereldkampioene) haar vierde titel binnenslepen.

Daarvoor moet ze wel atlete Anette Roozen (twee wereldrecords) en zwemster Marion Nijhof (wereldkampioene) verslaan.