ROTTERDAM - Feyenoord draait weer volop mee in de top van de eredivisie. De kater van FC Groningen (2-3) verdween zondag met een ruime zege (6-0) op Heracles Almelo. De nederlaag van Ajax tegen NAC vergrootte de vreugde in het Rotterdamse kamp.

Voor coach Bert van Marwijk was desondanks niet alles vergeten en vergeven. "Als we willen meedoen om de titel moeten we juist wedstrijden als die bij Groningen winnen. Dat had ook gekund. Daarom maakt dit voor mij niet meteen alles goed."

Positief

Wel zag hij meerdere positieve punten. In de door regen en wind geteisterde Kuip kwam zijn elftal tot aanvaardbaar spel.

"Bovendien hielden we de concentratie tot de laatste seconde vast. Dat is heel belangrijk. Juist dat verzuimden we vorige week te doen."

Jeugd

Door de nood gedwongen gaf Van Marwijk tegen de Almelose degradatiekandidaat de jeugd de kans. In het doel stond de 18-jarige Erwin Mulder, als vervanger van de geblesseerde Henk Timmer.

Hij debuteerde. Op links stelde hij de 17-jarige Georginio Wijnaldum op. Over beiden oordeelde Van Marwijk naderhand positief.

Wijnaldum

De doelman werd tegen de zwakke opponent nauwelijks op de proef gesteld. Hij moest drie keer handelend optreden.

Wijnaldum benutte die ruimte die Heracles hem gaf om zich naar behoren te presenteren. Hij bekroonde zijn optreden met een doelpunt, het zesde en laatste van de middag.

Heracles

Heracles stond er bij en keek er naar. De formatie van Ruud Brood, toch al niet gezegend met een van kwaliteit overlopende selectie, miste zes min of meer vaste krachten.

"We wilden de schade beperkt houden", zei de trainer, die zijn elftal eerder dit seizoen al met 9-0 bij Heerenveen zag verliezen. "Maar op een gegeven moment raakten de krachten op. Voor je het weet staat het dan 6-0."

Makaay

Binnen een halve minuut stond Feyenoord op 1-0. Roy Makaay scoorde. "Ik geloof dat twee tegenstanders uitgleden en ik precies op de goede plaats stond. Het was een mooie opsteker."

"Een snel doelpunt maakt de wedstrijd toch een stuk gemakkelijker. Mede daardoor hebben we vandaag voor dit ruime verschil kunnen zorgen."

Spanning

Toch kreeg Makaay's treffer aanvankelijk geen passend vervolg. Een klein half uur bleef Heracles redelijk in de wedstrijd.

De tweede van Makaay, na een technisch fraaie actie, haalde alle spanning uit de wedstrijd. Nog voor de rust zorgde verdediger Kevin Hofland met een kopbal voor nummer drie.

Regen

In de stromende regen probeerden de Rotterdammers ook in het tweede deel het publiek voor zich te winnen. Dat lukte aardig. Andwelé Slory, Giovanni van Bronckhorst en Wijnaldum verdubbelden de productie.

Heracles kreeg via Igor Gluscevic nog twee mogelijkheden. Mulder voorkwam een doelpunt voor de Almeloërs.