AMSTERDAM - Ajax heeft zondag de koppositie in de eredivisie niet overgenomen van PSV. De Amsterdammers verloren op eigen veld verrassend met 3-1 van NAC.

Het was de eerste nederlaag van het seizoen en de eerste nederlaag in de ArenA sinds maart van dit jaar. De hosanna-stemming, die na het vertrek van Henk ten Cate en de komst van interim-trainer Adrie Koster enkele weken bij het publiek in de ArenA aanwezig was, maakte nu plaats voor een striemend fluitconcert.

Fouten

Ajax ontbeerde zondag de gebruikelijke branie, maakte te veel onnodige fouten en die mindere dag werd genadeloos afgestraft.

Een week eerder kwam de thuisclub nog weg met de onzekere verdediging omdat Vitesse de kansen niet wist te verzilveren en er na afloop een geflatteerde 4-1 op het scorebord stond.

Koster

"We hebben het niet goed gedaan", concludeerde Koster na afloop. "Behoudens de eerste tien minuten van de wedstrijd zijn we totaal niet in deze wedstrijd geweest."

NAC, dat voor de zesde achtereenvolgende uitwedstrijd ongeslagen bleef, was niet naar Amsterdam gereisd om zich te beperken tot verdedigen en dan te gokken op een counter, met de aanwezigheid van drie snelle spitsen overigens wel een geducht wapen van de ploeg.

Vertrouwen

Het vertrouwen, dat trainer Ernie Brandts voor vertrek had uitgesproken, was geen loze kreet. De bezoekers kregen in de eerste helft de beste kansen en de voorsprong halverwege was niet eens onverdiend. "Er stond een goede organisatie, de spelers waren gretig."

Vertonghen

In de beginfase had Maarten Stekelenburg een spectaculaire redding in huis bij een kopstoot van Csaba Feher, in de 25ste minuut was hij kansloos toen Jan Vertonghen een voorzet van Kurt Elshot ongelukkig raakte.

De Belg maakte in zijn tweede wedstrijd als vervanger van de geblesseerde centrumverdediger Gregory van der Wiel een nerveuze indruk, vijf minuten na zijn eigen doelpunt verspeelde hij de bal aan Anthony Lurling, die geen goed vervolg aan de actie kon geven.

Openingsfase

Ajax had een enthousiaste start, die echter nauwelijks doelrijpe kansen opleverde. Doelman Jelle ten Rouwelaar kwam niet in verlegenheid bij pogingen van Luis Suarez en Albert Luque.

Suarez twijfelde kort voor de rust te lang waarop de verdediging van NAC met vereende krachten het gevaar kon indammen.

Rommedahl

Met de komst van Dennis Rommedahl, die na een klein kwartier in de tweede helft Siem de Jong kwam vervangen, slaagde Ajax er eindelijk in de druk op de verdediging te verhogen.

In plaats dat er kansen ontstonden voor de thuisclub, kregen de Bredanaars meer ruimte. Al verzuimden Lurling en twee keer Matthew Amoah aanvankelijk de voorsprong van de bezoekers te verdubbelen.

De derde kans was wel aan de Ghanees besteed, in de 68ste minuut tikte hij de bal na een verre uittrap van Ten Rouwelaar langs Stekelenburg (2-0).

Bakircioglu

Ajax, waar Kennedy Bakircioglu de falende Luis Suarez kwam verlossen uit zijn lijden, was het geloof in een goede afloop toen al kwijt.

Klaas-Jan Huntelaar meende een kwartier voor tijd de spanning terug te brengen, maar zijn vijftigste competitietreffer in het Ajax-shirt vond wegens buitenspel geen goedkeuring in de ogen van scheidsrechter Blom die hem even later na een wegwerpgebaar de gele kaart voor hield.

Vernedering

De vernedering voor de Amsterdammer werd kort voor tijd nog erger, toen de zojuist in het veld gekomen Ahmed Ammi de bal in de kruising joeg. In de slotfase maakte Huntelaar alsnog zijn jubileumdoelpunt, maar tot veel vreugde leidde de 3-1 niet.

Sprake van paniek was er in Amsterdam niet, maar de eerstkomende thuiswedstrijd tegen de huidige koploper PSV vergt een andere instelling. "We zijn teleurgesteld", zei Koster.