IGORRE - Veldrijder Sven Nys heeft zondag in het Spaanse Igorre de vijfde wereldbekercross van het seizoen op zijn naam geschreven.

De Belg van Rabobank had aan de meet op het erg zware modderparkoers in Spaans Baskenland een kleine voorsprong op Belgisch kampioen Bart Wellens.

Groenendaal

Klaas Vantornout, ook uit België, finishte als derde voor landgenoot en wereldkampioen Erwin Vervecken. Richard Groenendaal kwam als beste Nederlander op de vijfde plaats over de finish.

Voor Nys was het de derde wereldbekerzege van het seizoen. Hij verstevigde zijn koppositie op de wereldranglijst.

Smaakmaker

Toch was niet de vedette uit Baal de smaakmaker in de modder van Igorre, maar Francis Mourey. De Fransman trok vanaf de start fel ten aanval en nam resoluut de leiding.

Rondenlang legde hij de wedstrijd zijn wil op; hij zweefde bijkans over het zompige parkoers.

Modder

Maar diezelfde modder luidde ook zijn ondergang in. Een compleet vastgelopen versnellingsapparaat dwong Mourey twee ronden voor het einde van zijn fiets te stappen.

Nys en Wellens namen vervolgens het commando over. De twee leken samen naar de meet te fietsen, totdat ook Wellens halverwege de slotronde materiaalpech kreeg. Nys bleef ellende bespaard en won uiteindelijk solo.

Groenendaal voelde zich op het bochtige traject in Igorre op zijn gemak. De Nederlandse routinier fietste sterk mee door de modder. Thijs Al werd achtste en kon ook terugkijken op een goede race.

Boom

Lars Boom, deze week uitgeroepen tot wielrenner van het jaar en eerder winnaar van de wereldbekerveldrit in Pijnacker, sloeg de wedstrijd in Baskenland over.