KOLOMNA - De Noorse schaatser Havard Bokko heeft zondag bij een wereldbekerwedstrijd over 10 kilometer zijn Nederlandse concurrenten afgetroefd.

De jonge Scandinaviër bereikte na 13 minuten en 6,53 seconden de eindstreep. Daarmee had Bokko bijna tien seconden voorsprong op Tom Prinsen: 13.16,11. Het brons ging naar Bob de Jong: 13.17,77.

Zege

Nederland heeft dit seizoen nog maar één zege op de lange afstanden geboekt, het terrein waar de oranjebrigade jarenlang amper te verslaan was. In Salt Lake City werd Sven Kramer geklopt door Enrico Fabris.

Een week later in Calgary herstelde de wereldkampioen allround de hierarchie, maar in het Russische Kolomna stond er echter weer een buitenlander op de hoogste trede van het podium: Havard Bokko uit Noorwegen.

Talent

De pupil van Peter Mueller lijkt eindelijk zijn belofte als groot talent in te lossen. Zaterdag presteerde Bokko ook al uitstekend op de 1500 meter waar hij brons veroverde, achter Erben Wennemars en Enrico Fabris.

Verheijen

Voor Carl Verheijen duurde het optreden in de Russische stad slechts een halve minuut. De Leusdenaar stapte in de tweede ronde op een blokje en ging hard onderuit.

Daarbij liep de TVM-rijder een diepe vleeswond op in zijn enkel. Aanvankelijk had Verheijen niet in de gaten dat hij gewond was geraakt.

"Ik wilde wegrijden, toen zag ik pas die wond", sprak de stayer. "Dan weet je dat het over is."

Hechtingen

De wond is in de catacomben van de ijshal van Kolomna gehecht. De kwetsuur wordt maandag in een Nederlands ziekenhuis verder onderzocht. Daar wordt onder meer bekeken of er een pees of spieren zijn beschadigd.

Verheijen had ook last van pijn in zijn schouder en sleutelbeen. Ook die klachten worden nader bekeken, om zodoende uit te sluiten dat hij bijvoorbeeld een breuk in zijn sleutelbeen heeft.

Klassement

Dankzij de overwinning in Kolomna heeft Bokko de leiding genomen in het gecombineerde WB-klassement 5000/10.000 meter. De Noor verzamelde tot nu toe 220 punten, 40 meer dan Fabris en Sven Kramer (die beiden niet in actie kwamen op de tien kilometer).

De Jong staat vierde, vlak voor Prinsen en de onfortuinlijke Verheijen.