KUALA LUMPUR - De hockeyteams van Nederland en Spanje maakten zondag in Kuala Lumpur de hoge verwachtingen helemaal waar. Duels tussen de twee Europese toplanden zijn vaak goed voor veel spektakel en doelpunten. In de derde speelronde van de Champions Trophy was het niet anders: 3-3.

Daarmee was Spanje het minst tevreden. De ploeg van bondscoach Maurits Hendriks verspeelde twee keer een voorsprong en bleef mede daardoor met slechts twee punten in de onderste regionen van het klassement hangen. Nederland daarentegen behield de ongeslagen status en doet met zeven punten volop mee in de strijd om een plaats in de finale.

Spanje had tegen Oranje nog iets goed te maken. De Zuid-Europese ploeg verspeelde eind augustus in Manchester de Europese titel aan Nederland. In de finale ging het team van Hendriks met 2-3 onderuit. Eerder had Spanje in de groepsfase ook al van Oranje verloren (2-4).

Verplichtingen

De Spaanse ploeg arriveerde pas maandagavond in Kuala Lumpur. Veel internationals hadden zondag nog verplichtingen bij hun club in de nationale competitie. Mede door de gebrekkige voorbereiding begon Spanje slecht aan het toernooi. Na de stroeve duels met Zuid-Korea (2-2) en Pakistan (0-2) was de wedstrijd tegen Nederland cruciaal voor de brigade van Hendriks.

Om nog iets van het toernooi te maken, moest Spanje winnen. De immer zelfbewuste Hendriks twijfelde vrijdag na de verrassende nederlaag tegen Pakistan geen moment aan zijn ploeg. "We komen terug. Dat weet ik 100 procent zeker."

Oltmans

Ook collega Oltmans, onder wie Hendriks in de jaren negentig nog assistent was, hield rekening met Spaans herstel. "Die ploeg kun je nooit zomaar even oprollen. Het zijn altijd interessante krachtmetingen tussen twee Europese topteams."

Door een snelle treffer van Teun de Nooijer, uit een vrije slag van Jeroen Delmee, leek Nederland soepel op weg naar de derde zege in het hete en benauwde Bukit Jalil Stadium. Oranje, dat zeker niet slecht speelde, verzuimde echter door te drukken. Spanje groeide in de bij vlagen grimmige wedstrijd en nam in de laatste vijf minuten het duel in handen door treffers van Victor Sojo en Eduard Tubau. De laatste profiteerde van balverlies op het middenveld van centrale verdediger Robert van der Horst.

Brouwer

Ook na de rust bleven beide ploegen prima aan elkaar gewaagd. Met zijn vierde treffer in Kuala Lumpur tekende Rob Reckers voor de gelijkmaker (2-2) waarna David Alegre met een snoekduik Spanje opnieuw op voorsprong zette. Doelman Guus Vogels ging bij die treffer niet vrijuit. Dankzij Ronald Brouwer, die een Spaanse fout in de cirkel koel afstrafte, ontsnapte Oranje aan de eerste nederlaag: 3-3.

Brouwer hield overigens een hoofdblessure aan het duel over. De spits van Bloemendaal kreeg een stick in zijn gezicht, nadat hij een tegenstander van de achterkant had aangevallen.

Wond

Teamarts Robert-Jan Hillenius moest een aantal hechtingen plaatsen om de wond te dichten. Het is nog niet duidelijk of Brouwer ook mogelijk een lichte hersenschudding heeft opgelopen. "Dat weten we waarschijnlijk maandag pas", liet bondscoach Roelant Oltmans weten.

Brouwer ontbreekt waarschijnlijk maandag in de vierde wedstrijd tegen Zuid-Korea.

Oranje - Spanje: 3-3