DOETINCHEM - Jan Wouters zal met steeds minder tegenzin plaatsnemen op de bank van PSV. Onder leiding van de interim-trainer, die in januari op eigen verzoek plaatsmaakt voor Sef Vergoossen, wonnen de Eindhovenaren zaterdag voor de derde achtereenvolgende keer.

Na zeges op Excelsior (4-1) en CSKA Moskou (1-0) was PSV in Doetinchem ook te sterk voor De Graafschap: 1-0.

Rood

De landskampioen speelde het laatste kwartier met een man minder na een rode kaart voor Danko Lazovic. De Servische spits kreeg binnen enkele minuten twee maal knullig geel, eerst voor een handsbal en later wegens het onvoldoende afstand nemen bij een vrije trap. De Graafschap zette het tiental van PSV in de slotfase onder druk, maar grote kansen bleven uit.

Een gelijkspel zou, vooral wat de eerste helft betreft, niet echt verdiend zijn geweest. PSV zag tegen De Graafschap het geduld beloond. De gepromoveerde Doetinchemmers voetbalden bij momenten prima mee met PSV.

Kansen

De beste kansen waren, zeker voor rust, echter voor de Eindhovenaren. Jim van Fessem hield Otman Bakkal (twee keer) en Lazovic van scoren af, maar in de blessuretijd kon ook de doelman het openingsdoelpunt niet meer voorkomen.

PSV dankte de treffer voor een groot deel aan Ibrahim Afellay. De middenvelder passeerde met een knappe versnellingsactie een paar tegenstanders en gaf de bal in de loop mee van Lazovic. De aanvaller behield goed het overzicht en stelde Farfan in staat zijn vierde seizoenstreffer te maken. Het moment waarop kon bijna niet beter voor PSV.

Afellay

Afellay speelde een hoofdrol op het middenveld van PSV, waar ook Timmy Simons acteerde. De aanvoerde ontbrak tegen Excelsior en CSKA Moskou met een rugblessure, maar was daarvan hersteld.

De terugkeer van Simons ging ten koste van Eduardo Alcides. Verder koos Wouters voor dezelfde spelers. Kenneth Perez zat daarom opnieuw op de reservebank, net als Danny Koevermans en Ismaïl Aissati.

De Graafschap voorkwam dat het na rust, zoals eerder dit seizoen tegen Ajax gebeurde (1-8), werd weggespeeld. Het elftal van trainer Jan de Jonge voetbalde opnieuw verzorgd, zoals het dit seizoen bijna wekelijks doet. Ook de prestaties zijn uitstekend. Zo won De Graafschap de uitwedstrijden tegen FC Groningen, Vitesse en SC Heerenveen.

Degradatiekandidaat

Ook in eigen stadion doet de club, die vooraf werd gezien als belangrijke degradatiekandidaat, het prima. Op Ajax en PSV na wist niemand op de Vijverberg te winnen. Het bestuur van de Achterhoekers besloot afgelopen week om het contract van trainer Jan de Jonge te verlengen tot 2010.

Voor Wouters daarentegen is het aftellen begonnen. De oud-hoofdcoach van Ajax is nog een maand eindverantwoordelijke bij PSV. Op deze manier zal hij het niet erg vinden.