TILBURG - Willem II walste zaterdag over Excelsior heen (6-0) en nam daardoor afstand van de laatste plaats, die de club na twaalf ronden nog in de eredivisie bezette. De overwinning was dik verdiend.

Na frisse en snelle aanvallen zorgden Rydell Poepon (9e minuut), Frank Demouge (29e), Said Boutahar (60e), Frank van der Struijk (78e, strafschop), weer Demouge (80e) en nogmaals Poepon (88e) voor de doelpunten.

Op de dertiende speeldag moest Willem II, voor eigen publiek, de tweede overwinning behalen, anders zouden de problemen misschien onoverkomelijk worden. Hoewel de club pas zes keer scoorde deze competitie, leek de Rotterdamse tegenstander rijp voor een stevig productie. Excelsior incasseerde dit seizoen namelijk al 29 treffers.

Verzwakt

De formatie van trainer/coach Ton Lokhoff verscheen bovendien danig verzwakt in Tilburg. Hij miste zeven man die normaliter een basisplaats hebben. In de tactiek legde hij het accent op de verdediging. Topscorer Geert den Ouden (zeven doelpunten) moest de eerste helft op de bank plaatsnemen.

Na een solo en een schot rakelings over van Excelsiors linksbuiten Tjeerd Korf, trok Willem II energiek ten aanval. De aanvallen liepen vlot en de kansen stapelden zich op. Doelman Ronald Graafland leidde het eerste doelpunt in. Hij trapte de bal tegen Demouge aan. De spits bediende Mohamed Messoudi die hard tegen de lat schoot. Poepon werkte de rebound in het doel.

Demouge

De tweede treffer was een klassieke uit het boekje. Linksachter Frank van der Struijk ging over al zijn tegenstanders heen, haalde de achterlijn en zette voor. Spits Demouge sprong voor zijn tegenstander en knikte in, 2-0.

Excelsior stelde er bitter weinig tegenover. Het ontbrak de ploeg aan inzicht, felheid en tempo. Willem II kon zich uitleven. Excelsiors doelman Graafland ook. Hij kreeg veel ballen te stoppen en deed dat aanvankelijk goed bij schoten van Messoudi en Said Boutahar. Excelsior probeerde na rust nog wel wat, maar was definitief geslagen nadat Boutahar na een solo 3-0 maakte.

Rood

In de 72e minuut reageerde Daniel Guijo-Velasco zijn frustraties af op de doorbrekende Mohamed Messoudi. Hij kreeg direct rood van scheidsrechter Dick Jol. Hierna had Willem II vrij spel om de productie op te voeren en de score van de eerste twaalf duels in de dertiende wedstrijd te verdubbelen.