BIRMINGHAM - Arsenal heeft zaterdag de koppositie in de Engelse Premier League met succes verdedigd. De "Gunners" wonnen bij Aston Villa met 2-1 en namen daarmee een voorsprong van vijf punten op de eerste belager, stadgenoot Chelsea.

Manchester United kan maandag de tweede plaats weer overnemen van Chelsea als het minimaal gelijkspeelt tegen Fulham. Bij winst blijft de achterstand van Manchester op Arsenal drie punten.

Adebayor

Arsenal dankte de zege in Birmingham aan Emmanuel Adebayor. De topscorer besliste het duel nog voor rust met zijn achtste treffer van het seizoen. Aston Villa, met Wilfred Bouma in de basis, had nog wel de leiding genomen na veertien minuten door een doelpunt van Craig Gardner.

Mathieu Flamini was negen minuten later verantwoordelijk voor de gelijkmaker. Bouma liep tegen een gele kaart op.

Chelsea

Een laat doelpunt van Joe Cole hielp Chelsea aan een overwinning op stadgenoot West Ham United. Cole brak het verzet van zijn voormalig club in de 76e minuut.

Chelsea is inmiddels al veertien officiële duels ongeslagen en klom door de overwinning naar de tweede plaats in de Premier League. Die positie behoudt het team van manager Avram Grant en veldtrainer Henk ten Cate in ieder geval tot maandag.

Manchester City

Manchester City zag Chelsea voorbij gaan op de ranglijst na het 1-1-gelijkspel bij Wigan Athletic. Mario Melchiot en Denny Landzaat stonden in de basis bij Wigan. Het gelijkspel betekende het eerste punt voor Wigans nieuwe coach Steve Bruce.

De wedstrijd was nog wel dramatisch begonnen voor de thuisploeg met een treffer van Geovanni na nog geen minuut voetballen. Paul Scharner bracht beide ploegen met een kopbal na 25 minuten weer op gelijke hoogte. Melchiot kon na 87 minuten met rood voortijdig vertrekken wegens een te zware tackle op Steven Ireland.

Ooijer

De noordelijke derby tussen Blackburn Rovers en Newcastle United eindigde in een 3-1 zege voor Blackburn waar Andre Ooijer de volle 90 minuten in actie kwam. David Bentley was de meest gelouwerde speler met twee treffers.