CATANIA - De Nederlandse volleyballers hebben de finale bereikt van het preolympisch kwalificatietoernooi in Catania. Oranje won zaterdagavond in de halve eindstrijd knap van Kroatië, zonder een set af te staan: 25-22 25-18 27-25.

Zondag staat het team van bondscoach Peter Blangé tegenover gastland Italië, dat eerder op de dag Griekenland versloeg, eveneens met 3-0.

Startbewijs

De winnaar krijgt in elk geval een startbewijs voor het Europees olympisch kwalificatietoernooi, begin januari in het Turkse Izmir. Daar is één ticket voor Peking 2008 te verdienen.

Blangé begon tegen de Kroaten, aangevoerd door de geweldenaar Igor Omrcen, uiteraard met dezelfde basis als tegen Roemenië en Griekenland; dus met Dirk-Jan van Gendt als spelverdeler, Kay van Dijk als diagonaalaanvaller, Jeroen Trommel en Robert Horstink als passer-loper, de middenmensen Rob Bontje en Wytze Kooistra, aangevuld met de zeer geroutineerde, 39-jarige libero Marko Klok.

Tactisch

De wissels waren ook nu van tactische aard; Yannick van Harskamp voor de service, Tije Vlam als blokversterking. Het was ruim voldoende.

Nederland volleybalde voortreffelijk en schrok niet van een achterstand. Dat speelde in de tweede en derde set, die bij 18-21 een langere zit dan ruim vijf kwartier in het vooruitzicht stelde. De nationale ploeg, verrassend volwassen, bleef stevig staan.