BREMEN - Werder Bremen heeft voorlopig de koppositie in de Duitse voetbalcompetitie ingenomen. De ploeg won zaterdag de topper in eigen stadion tegen Hamburger SV met 2-1.

Rafaël van der Vaart maakte de 1-1 voor HSV in de tweede helft. Kort daarna tekende oud-Ajacied Petri Pasanen voor de winnende treffer van de thuisclub.

Bayern München kan zondag weer op de eerste plaats komen als het de uitwedstrijd tegen Arminia Bielefeld wint. Werder heeft twee punten meer.

Aan Werder Bremen was zaterdag niet te zien dat de ploeg enkele dagen eerder heel diep was gegaan in de Champions League tegen Real Madrid (3-2). De zege op de Spanjaarden motiveerde de nieuwe koploper kennelijk tegen HSV, dat met drie Nederlanders in de basis begon.

Nederlanders

Naast Van der Vaart maakten ook Joris Mathijsen en Nigel de Jong hun opwachting in de elf van Huub Stevens. De Jong werd kort na de rust vervangen, op dat moment kwam wel weer Romeo Castelen de Hamburgse formatie versterken.

Werder Bremen, dat voor de tiende keer op rij ongeslagen bleef, kwam na een kwartier op voorsprong door de van HSV overgekomen Boubacar Sanogo. Werder liet het niet bij de treffer en ging driftig op zoek naar een tweede doelpunt. HSV, dat de voorgaande veertien duels niet had verloren, stond met de rug tegen muur maar hield de schade verder beperkt.

Rosenberg

Dat kwam vooral doordat oud-Ajacied Markus Rosenberg zijn vizier niet op scherp had staan. Hij miste twee goede kansen. Pas in de slotfase van de eerste helft kreeg HSV voor het eerst uitzicht op een treffer. Van der Vaart en Ivica Olic misten.

Van der Vaart maakte dat in de tweede helft goed met de gelijkmaker. De international kreeg daarbij hulp van de blunderende Werder-doelman Christian Vander. Van der Vaart wipte de bal mooi in het doel. Het was de negende competitietreffer van de Nederlander, die daarmee met het Bayern-koppel Luca Toni en Miroslav Klose de Duitse topscorerslijst aanvoert.

De vreude bij HSV duurde kort. Drie minuten na de gelijkmaker veranderde de Belg Vincent Kompany een schot van Pasanen zoveel van richting dat de bal in het doel viel.

Bayer Leverkusen rukte op naar de vierde plaats. De ploeg won voor de vierde keer op rij, nu met 3-0 in Berlijn van Hertha. Leverkusen heeft zes punten minder dan Werder Bremen.