PORTLAND - Het tennisteam van de Verenigde Staten heeft in de finale van de Daviscup tegen Rusland een flinke stap naar de eindzege gezet. Door overwinningen vrijdag in het enkelspel van James Blake en Andy Roddick leidt het Amerikaanse team met 2-0 in Portland.

De broers Bob en Mike Bryan, aanvoerders van de wereldranglijst in het dubbelspel, kunnen het karwei zaterdag al afmaken tegen Nikolai Davidenko en Igor Andrejev.

Bij winst in het dubbelspel verovert de Verenigde Staten voor de 32e keer de Daviscup en dat is een record. Rusland is titelverdediger.

Blake versloeg Michail Joezjni in vier sets: 6-3 7-6 6-7 7-6. De aantrekkelijke partij duurde drieënhalf uur en de Amerikaan noemde het na afloop de belangrijkste zege in zijn loopbaan. Hij speelde agressief, met passie en dat was nodig tegen Joezjni, die na het verlies van de eerste twee sets knap terugvocht.

Blake kon de wedstrijd in de vierde set bij 5-4 al uitserveren, maar faalde toen. Hij hield even later zijn zenuwen in bedwang en forceerde de beslissing in een tiebreak (7-3).

Andy Roddick had minder problemen. Hij was binnen twee uur klaar met Dmitri Toersoenov: 6-4 6-4 6-2. Roddick leunde sterk op zijn service en sloeg liefst 25 aces. Hij kreeg in de hele partij slechts één breekpunt te verwerken.