SAN SEBASTIAN/BARCELONA - De spanning in de Spaanse voetbalcompetitie is zondagavond volledig teruggekeerd. Dat was te danken aan Real Sociedad. De voormalige koploper, de laatste weken niet in goeden doen, deelde een flinke tik uit aan lijstaanvoerder Real Madrid: 4-2. Na de grootste seizoensnederlaag zag Real de concurrentie, Deportivo la Coruna en Sociedad, tot op drie punten naderen.

Roy Makaay bezorgde zaterdagavond met twee treffers FC Barcelona al een even pijnlijke thuisnederlaag: 2-4. Mede dankzij de treffers van de Nijmegenaar hield Deportivo de nummer één uit Madrid onder druk. Real bezweek vijf dagen na de eclatante zege op Manchester United (3-1) in Bernabeu in de kwartfinales van de Champions League.

Real Sociedad profiteerde volop van de Europese belasting van de Koninklijke. Door vanaf het begin fel ten strijde te trekken bezorgden de Basken zichzelf na 32 minuten al een comfortabele voorsprong: 3-0. De treffers kwamen van Kovacevic (2) en Nihat. Een minuut later deed Ronaldo iets terug door de bal door de benen van doelman Westerveld te schieten. Maar weer een minuut verder deelde Xabi de genadeklap uit door 4-1 te maken. Na rust scoorde alleen Portillo nog namens Real.

Barcelona

Barcelona - met De Boer, Reiziger, Overmars en Kluivert - leidde zaterdag bij rust nog met 2-1. Saviola opende de score in de tweede minuut. Scaloni maakte na een kwartier gelijk, maar halfweg de eerste helft zorgde Motta voor 2-1. Na rust brandde de uitblinker Makaay los met doelpunten in de 49e en 63e minuut. Sergio bezegelde het lot van het arme Barcelona, twaalfde op de ranglijst.

De Griekse spits Nikos Machlas haalde zaterdag eindelijk zijn gram. De bij Ajax uitgerangeerde voetballer schoot zijn huidige werkgever Sevilla met twee doelpunten naar een 3-1-winst tegen Villareal. Sevilla steeg in de Spaanse competitie naar de zesde plaats en is in de race voor een plekje in het UEFA Cup-toernooi.

Machlas

Machlas speelt sinds januari op huurbasis in Sevilla omdat Ajax-coach Ronald Koeman hem niet meer nodig had. Hij heeft geen basisplaats en valt tijdens de wedstrijden telkens kort voor het einde in. Zo ook zaterdag tegen Villareal. Machlas stond nog maar net in de punt van de aanval toen hij in de 81e minuut koppend de -1 maakte. In blessuretijd trof de Griek nogmaals doel.