BREDA - Langzaam maar steeds duidelijker ondervindt Ajax in de beslissende fase van de competitie de nadelige gevolgen van een overvol wedstrijdprogramma. Zo kon het zondagmiddag gebeuren dat de Amsterdamse vreugde over het verrassend eenvoudige bezoekje aan NAC (0-3) door een groeiende ziekenboeg en twee slecht samenwerkende spitsen enigszins werd getemperd.

Ogenschijnlijk had het nog steeds op drie fronten strijdende Ajax in het zonovergoten stadion van Breda alle reden voor blijdschap. De zoveelste aanval van Feyenoord op de tweede eindklassering was wederom afgeslagen. De Amsterdammers hebben na de gevreesde ontmoeting bij NAC zelfs een nog beter doelsaldo dan de rivaal uit Rotterdam.

Champions League

Ajax zette dus een belangrijke stap richting de voornaamste overgebleven doelstelling van het seizoen. Nu de titel zo goed als zeker vergeven is aan PSV verplichten de Amsterdammers zichzelf de competitie als tweede af te sluiten. De jonge spelersgroep van de verliesmakende beursgenoteerde kampioen wil ook volgend seizoen aan de lucratieve Champions League deelnemen. De tweede plek in de eindklassering verschaft de club een ticket voor het kwalificatietoernooi van het miljoenenbal voor Europese clubteams.

Koeman

Ondanks de zege op NAC stapte trainer Ronald Koeman met een bedrukt gezicht in de spelersbus. De oefenmeester maakt zich zorgen over de waslijst aan blessures. Nog erger misschien vindt hij dat het maar niet wil vlotten tussen Rafael van der Vaart en Zlatan Ibrahimovic. Het beoogde spitsenkoppel voelt elkaar slecht aan en schiep de laatste duels nauwelijks kansen.

"Ik weet niet waar het aan ligt", zuchtte Koeman. "Misschien zijn ze door het drukke programma niet scherp genoeg. Misschien moeten ze nog meer wennen aan elkaar. Maar het moet beter dan nu. In verdedigend opzicht doen ze te weinig. In aanvallend opzicht ook. Twintig minuten voor tijd bracht ik Jari Litmanen voor Ibrahimovic. Ik weet niet of het aan de stand lag, maar het ging toen wel beter."

Sneijder

Na een moeilijke periode in het begin van de tweede helft nam Ajax in het laatste kwartier afstand van NAC. Wesley Sneijder had in de 43e minuut na een onrechtmatig verkregen hoekschop de score geopend. Bij het toekennen van de corner had scheidsrechter Dick Jol over het hoofd gezien dat de bal niet via Jurgen Colin maar Andy van der Meyde over de achterlijn was gegaan.

NAC

NAC drong vlak na de hervatting aan maar moest opnieuw constateren dat het over matige spitsen beschikt. "Vier wedstrijden, nul doelpunten maar wel 25 kansen", mopperde trainer Henk ten Cate die vervolgens triest moest constateren dat Mateja Kezman in zijn eentje maar een treffer minder heeft gemaakt dan alle spelers van NAC samen.

Ook met twee slecht samenwerkende spitsen sprong Ajax wel uiterst zorgvuldig met de kansen om. Doelman Babos was bij drie van de vier serieuze doelpogingen van de tegenstander kansloos. Van der Meyde bekroonde in de 75e minuut een prachtig steekpassje van de achttienjarige Sneijder. De buitenspeler was negen minuten later de laatste schakel van een prachtig uitgespeelde aanval van de bezoekers uit Amsterdam: 0-3.

Blessures

De treurnis over de slechte samenwerking van beide spitsen werd bij Koeman na afloop vergroot door de knieblessure van Nigel de Jong. Het talent voegde zich tijdens het duel met NAC al na een kwartier in de ziekenboeg waarin ook beoogde basisspelers als Galasek, Pasanen en Trabelsi bivakkeren.

"Ik moet maar afwachten hoe ze herstellen", aldus Koeman, die benadrukte dat hij woensdag tijdens de halve finale van de beker tegen Feyenoord met geen enkele speler risico wil nemen.