ROTTERDAM - William Kiplagat moest weer eens een internationaal aansprekende tijd neerzetten. De Keniaanse loper koos daarvoor de marathon van Rotterdam. Kiplagat won zondag in 2.07.42, bijna een minuut boven zijn persoonlijke record.

De Keniaan, die een spannend duel met zijn landgenoot Josephat Kiprono winnend afsloot, was er blij mee. Hij was sneller dan de winnaar van concurrent Londen, waar olympisch - en wereldkampioen Gezaghene Abera voor aanzienlijk meer startgeld in de ochtenduren tot 2.07.56 was gekomen.

Kiplagat

William Kiplagat is een grillige loper. De Keniaan debuteerde in nota bene in Rotterdam. Hij liep er 2.17.14 en viel bij niemand op. Een jaar later noteerde hij in Amsterdam 2.06.50, een tijd die in Rotterdam overeenkomt met het parkoersrecord. Hij maakte er naam mee en verdiende flinke sommen aan startgelden.

De afgelopen twee jaar was de naam van Kiplagat naar de vergetelheid gedrongen. Vorig jaar noteerde hij bijvoorbeeld in Londen een nietszeggende 2.15.59, een paar maanden later in Amsterdam 2.11.25. Het succes van zondag in Rotterdam kwam dus als geroepen. "Ik heb me serieus voorbereid", zei hij na zijn zege. Op het moment dat zijn waarde drastisch was ingezakt, volgde de broodnodige overwinning. Zijn eerste in de marathonwereld. "Ik ben er dus heel erg blij mee', stelde hij vast.

Tempoversnellingen

Drie tempoversnellingen had de 30-jarige atleet nodig om de concurrentie te lossen. Lange tijd liepen zeven atleten op kop, zes Afrikanen en een Europeaan. Die groep was in de ogen van de latere winnaar te groot. Pas in de slotkilometer loste hij zijn laatste belager, landgenoot Josephat Kiprono. Die won in 2001, in een evenaring van het parkoersrecord van de Ethiopiër Densimo uit 1988 (2.06.50).

Kiplagat en Kiprono maakten met de strijd en de tijd racedirecteur Jos Hermens blij. Al zat er opnieuw geen nieuwe toptijd in. De discussie om de wedstrijd te vervroegen (in Londen, Berlijn en Parijs beginnen ze uren eerder) en zodoende minder invloed van de temperatuur toe te laten, brak direct uit.

"Die discussie hebben we vorig jaar ook gehad", zei directeur Mario Kadiks van de marathon. Toen won de Keniaan Simon Biwott in 2.08.39 en daar kun je internationaal ook niet zoveel mee. Rotterdam heeft evenwel te maken met een zondagswet die een ongestoorde kerkgang garandeert. Het is slechts een van de beperkingen.

Oplopende temperatuur

De atleten hadden zondag in de middaguren te maken met een snel oplopende temperatuur. Rond het finishmoment was het kwik gestegen tot zo'n zestien graden onder het voor het publiek prettige zonnetje. Daarnaast was de wind op het laatste deel een stevige tegenstander. "Hadden we de wedstrijd op zaterdag gehad, dan voerden we deze discussie helemaal niet. Toen waren de omstandigheden in de middag echt ideaal", wist Kadiks.

Het weer heb je nu eenmaal niet in de hand. Volgens Jos Hermens had er bij een wedstrijd op zaterdag een minuut sneller gelopen kunnen worden. "Een verplaatsing naar de ochtend is voor ons geen hot item, maar we blijven altijd op zoek naar zaken om te verbeteren", aldus Kadiks, die zich tevreden toonde met de winnende tijd.