WAALWIJK - RKC Waalwijk voelt zich dit seizoen op eigen veld te groot voor de kleintjes. De Brabantse subtopper verloor zondagmiddag pijnlijk van provinciegenoot RBC (1-2). Het was alweer de vijfde thuisnederlaag in deze competitie en de derde in Waalwijk tegen een bescheiden ploeg. Eerder zegevierden Excelsior (0-3) en FC Zwolle (0-2) in het knusse stadion van RKC.

Het nieuwe fiasco in eigen huis kwam op een slecht moment. Bij winst op de mindere broeder uit Roosendaal had de ploeg van trainer Jol zich zes punten losgemaakt van concurrent Roda JC. RKC bleef na de zeperd weliswaar op de vierde plaats met 43 punten, maar NEC (42) en Roda JC (40) staan nog in de buurt.

Teleurstellend

"Zeer teleurstellend allemaal", mokte Jol. "Feitelijk is het een wonder dat we nog steeds de nummer vier zijn in de eredivisie. We lopen nog veel te vaak tegen een gebrek aan ervaring en schotvaardigheid aan. Er wacht ons bovendien nog een zwaar programma. Laten we er maar het beste van maken."

Aanvaller Janssen leidde de mislukte RKC-middag in met een grote misser in de dertiende minuut. Daarna schoot de thuisploeg nog op de lat en werden diverse ballen door RBC-verdedigers van de doellijn gehaald. Ook de kleine RBC-doelman De Ron, een lijnkeeper als geen ander, steeg in de slotfase nog tot grote hoogte. "We hebben pech gehad, maar het geluk ook niet afgedwongen", bromde Jol.

Uitspelen

Collega Maaskant telde zijn zegeningen. "We kunnen de competitie nu met nog meer gemak uitspelen dan we al deden. We hebben in deze wedstrijd heel veel geluk gehad. Niettemin stond er aan onze kant een sterk collectief."

RBC

Den Ouden zorgde na een kwartier voor 0-1 met een trefzekere kopbal. Uit een strafschop, nadat Janssen door Oliseh was gevloerd, herstelde Hoogendorp vlak voor de rust het evenwicht. In de 68e minuut mocht ook RBC van elf meter aanleggen, nadat Boulahrouz zich had vergrepen aan Keller. Vos schoot zijn ploeg naar de verrassende zege.

De voormalige Feyenoorder haalde het einde van de wedstrijd niet. Na een schermutseling met Van den Berg stuurde arbiter Vink beide kemphanen weg. "Ik vond het wat zwaar gestraft", meende Maaskant. De aangeslagen Jol deed er het zwijgen toe.

Excelsior

Excelsior richt zich na de schlemielige nederlaag tegen FC Groningen (0-1) op de nacompetitie. Trainer Koster stelde zondag na de domper in het Oosterparkstadion dat er voor zijn ploeg in de resterende duels niet meer inzit. Het zal voor de satellietclub van Feyenoord zelfs nog een heidens karwei worden om hekkensluiter De Graafschap onder zich te houden.

Zuur

"Dat is triest en zuur. We spelen aardig, krijgen daarvoor ook complimenten, maar het levert geen punten op", stelde een aangeslagen Koster. "We missen voorin te veel kansen, ook weer tegen FC Groningen. Excelsior had hier moeten winnen om nog een kans op de veilige vijftiende plaats te houden. De kloof is na dit verlies wel heel groot geworden."

Excelsior behaalde na de winterstop slechts één punt, een gelijkspel tegen FC Utrecht. De Rotterdammers verloren bovendien de laatste duels tegen FC Zwolle (0-1) en NEC (0-1) op schlemielige wijze. Ook de komst van Nygaard heeft tot nu toe weinig opgeleverd. De voormalige speler van Roda JC zorgt wel voor meer stootkracht voorin, maar hij scoort niet.

Het gebrek aan koelbloedigheid brak Excelsior ook in het Oosterpark op. De ploeg verdiende minimaal een gelijkspel, maar had op basis van het aantal kansen kunnen winnen. Nygaard (voor en na rust), Holman, Breuer en invaller El Hamdaoui faalden echter op het moment dat zij voor Groningen-doelman Beukenkamp opdoken. Bovendien claimde Excelsior na rust een strafschop toen Kruiswijk invaller Koswal onderuit haalde.

FC Groningen

FC Groningen kon daar na een redelijke beginfase weinig tegenover stellen. Het elftal van trainer Jans miste de agressie dat het doorgaans in thuisduels toont. De Groningers hadden echter aan één goede aanval halverwege de tweede helft genoeg om de winst te behalen. Van Gessel maakte 1-0.

Door de zege heeft FC Groningen lijfsbehoud in eigen handen. De ploeg behaalde twaalf punten uit de laatste zes wedstrijden en is al acht thuisduels ongeslagen. Bovendien speelt FC Groningen er van de resterende zeven ontmoetingen nog vier in het Oosterpark. "Het was tegen Excelsior niet best, maar voorlopig is de nacompetitie uit beeld", aldus Jans.