ALKMAAR/ENSCHEDE/HEERENVEEN - Vier dagen nadat het faillissement over de voetbalclub werd uitgesproken heeft FC Twente een overwinning geboekt. In Enschede werd De Graafschap verslagen met 3-0. AZ leverde tegen FC Zwolle een wanprestatie.

In een eenzijdige wedstrijd tegen FC Zwolle kwamen de veel sterkere Alkmaarders zaterdagavond niet verder dan 1-1. FC Zwolle moest lange tijd met tien spelen na een rode kaart voor Kras. AZ kwam op 1-0 door Perez. In de slotfase zorgde Promes voor de gelijkmaker (1-1).

Faillissement

FC Twente trok zich weinig aan van het faillissement en leidde halverwege het duel al met 2-0, door treffers van Cziommer en El Brazi. Na de hervatting scoorde Cairo. Door de zege is de formatie van coach Vandereycken vrijwel zeker van klassebehoud. Bij De Graafschap neemt het degradatiegevaar toe.

UEFA-Cup

Over degradatie hoeft NEC zich geen druk te maken. De club blijft volop in de race om een plaatsbewijs voor het toernooi om de UEFA-Cup. De ploeg van trainer Johan Neeskens behaalde zaterdag uit bij Heerenveen in een spectaculair duel een nuttige zege: 2-3.

Door de overwinning steeg NEC van de zesde naar de vijfde plaats in de eredivisie. Nurmela bracht Heerenveen in de 41e minuut op voorsprong, maar Hersi maakte kort voor het rustsignaal via een prachtig afstandsschot gelijk, 1-1.

Demouge hielp NEC in de tweede helft al snel op 1-2, waarna Govedarica meteen de derde Nijmeegse treffer maakte. Zestien minuten voor tijd bracht invaller Samaras Heerenveen terug in de wedstrijd, 2-3. Verder kwam de ploeg van trainer De Haan niet meer.