PSV op halve kracht langs Excelsior

ROTTERDAM - PSV had zaterdagavond niet de beste voetballers uit de selectie nodig om te kunnen winnen van Excelsior. Met het oog op de Champions League begonnen Jefferson Farfan, Edison Mendez, Ibrahim Afellay en Jason Culina niet aan de wedstrijd. Desondanks was PSV de beste ploeg: 4-1.

Voor PSV-coach Jan Wouters was de overwinning op het laaggeklasseerde Excelsior zijn eerste sinds hij enkele weken geleden Ronald Koeman als trainer opvolgde. Het was de bedoeling van PSV hem na de eerste drie duels (Heerenveen, Fenerbahçe en AZ) te vervangen door een nieuwe oefenmeester, maar ondanks een wekendurend pandemonium bleken de Brabanders niet in staat per direct een coach aan te stellen.

Daarom is Wouters - min of meer tegen wil en dank - tot de winterstop trainer van de landskampioen. Daarna is eerst Sef Vergoossen aan de beurt om PSV te leiden. In de zomerstop is Huub Stevens de definitieve opvolger van Koeman. Voor Wouters in ieder geval een mooie kans om zijn puntenaantal - voor Excelsior slechts één - wat op te vijzelen.

Middenvelders

Tegen Excelsior kon hij niet beschikken over Timmy Simons en Tommie van der Leegte. De twee defensieve middenvelders zijn geblesseerd en missen dinsdag ook de Champions Leaguewedstrijd tegen CSKA Moskou. Wouters besloot Eric Addo een centrale rol op het middenveld te geven. De verdediger voelde zich zichtbaar niet op zijn gemak op die plaats en leed veel balverlies, al was hij zeker niet de enige PSV'er die zich daaraan bezondigde.

Vooral de eerste 20 minuten was het spel van de Eindhovenaren erg slordig en toonde Excelsior zich de betere ploeg op het veld van stadion Woudestein. Sebastian Pardo en Tjeerd Korf hadden mogelijkheden de Rotterdammers een voorsprong te schenken, maar faalden oog in oog met doelman Gomes.

Bakkal

Nadat Otman Bakkal PSV in de 23e minuut op voorsprong bracht - na een sublieme opening van Kenneth Perez - was het verzet van de degradatiekandidaat gebroken. De ploeg van trainer Ton Lokhoff had vlak voor de pauze nog wel een strafschop verdiend toen Jan Kromkamp Geert den Ouden onderuit haalde. Scheidsrechter Tom van Sichem liet echter doorspelen.

Met het oog op de wedstrijd tegen CSKA liet Wouters zaterdag een aantal potentiële basiskrachten op de bank. De van blessures teruggekeerde Jason Culina en Ibrahim Afellay zaten voor het eerst weer bij de wedstrijdselectie. Jefferson Farfan en Edison Mendez kwamen laat terug van verplichtingen voor hun land en hadden ook geen basisplaats.

Duel

Toch waren de overgebleven voetballers van de landskampioen uiteindelijk veel te sterk voor Excelsior. Binnen een uur stond PSV op 3-0 (goals Koevermans en Lazovic) en was het duel definitief gespeeld. Daarna haalde Wouters ook Carlos Salcido en Danny Koevermans nog naar de kant, om de kans op blessures met het oog op het duel tegen CSKA tot een minimum te beperken.

Door twee strafschoppen werd het uiteindelijk 4-1. Pardo benutte in de 70e minuut een penalty in twee keer (3-1), waarna Perez de eindstand - eveneens van elf meter - op 4-1 bepaalde.

Tip de redactie