De Graafschap presteert, AZ langs Willem II

HEERENVEEN - De Graafschap blijft dit seizoen ijzersterk presteren in uitwedstrijden. De club uit Doetinchem versloeg zaterdagavond in een enerverend duel SC Heerenveen met 2-3.

De eerste helft was van de eerste tot de laatste minuut onderhoudend. De thuisclub, met Radoslav Matusiak als vervanger van de geschorste Afonso Alves, begon sterk en kreeg via Michael Bradley twee uitstekende kansen. De Amerikaan miste, waarna De Graafschap van zich afbeet. Eerst strandde de doorgebroken Berry Powel op doelman Brian Vandenbussche, daarna trof Lasse Schöne de lat.

SC Heerenveen was nauwelijks van de schrik bekomen of verdediger Thomas Prager vergat te stappen voor buitenspel. Donny de Groot rondde in twee pogingen af (0-1).

Voorsprong

De Graafschap genoot maar even van de voorsprong. Danijel Pranjic zette voor en Michael Dingsdag tikte bij de tweede paal binnen. In de 38e minuut ontsnaptehet Friese elftal van trainer Gertjan Verbeek aan een strafschop, toen Kristian Bak Nielsen na een kopbal van De Groot hands maakte binnen het strafschopgebied. Even later hield Jimmy van Fessem met een knappe redding Roy Beerens van scoren af.

Diezelfde Van Fessem stond ook aan de basis van de 1-2, uit een counter. Met een verre uitworp bereikte de keeper Arnar Vidarson, die op zijn beurt Schöne in scoringspositie bracht. De Deen bleef koel en stiftte de bal achter Vandenbussche.

Amusementswaarde

Na rust was de amusementswaarde minder hoog. De Graafschap gokte op de counter en Heerenveen hervatte de jacht op de gelijkmaker. De Friese club ontsnapte aan een grotere achterstand toen Schöne voor de tweede keer de lat raakte.

Gianni Zuiverloon werd vervolgens met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. De Graafschap profiteerde onmiddellijk van de speler meer op het veld en kwam via Berry Powel op 1-3. Pranjic benutte nog een strafschop voor Heerenveen (2-3), maar de zege van De Graafschap kwam niet meer in gevaar.

AZ

AZ heeft de stijgende lijn in de eredivisie doorgetrokken tegen Willem II. De Alkmaarders wonnen de thuiswedstrijd met 2-0. Beide doelpunten vielen in de eerste helft en kwamen op naam van de spitsen Ari en Moussa Dembélé.

AZ bleef tegen Willem II voor de vierde achtereenvolgende keer ongeslagen en heeft aansluiting gevonden met de subtop in de eredivisie. Voor Willem II, dat bijna onderaan staat, was het de vierde nederlaag op rij. De Tilburgers beëindigden het duel met tien man na een rode kaart voor invaller Cristiano, die pas net op het veld stond.

Van Gaal

Louis van Gaal vond dat zijn club niet goed speelde. "Maar dat kan ook de verdienste zijn van Willem II", zei de trainer van de Alkmaarders. "Met twee doelpunten uit zes kansen waren we effectief. Dit is een belangrijke zege, vooral omdat de concurrentie verloren heeft. We zijn op de weg terug."

Van Gaal oordeelde dat zijn ploeg het publiek in de tweede helft te weinig liet zien. "Bij rust was al bekend dat we deze wedstrijd zouden winnen. In de tweede helft had het beter gemoeten."

Heracles

Na een zwakke en rommelige wedstrijd eindigde de wedstrijd tussen de degradatiekandidaten Heracles en VVV in een doelpuntloos gelijk spel. Geen van beide ploegen had meer verdiend, want in de eerste helft was VVV sterker en na de rust de thuisclub.

Tip de redactie