Platini: Laat jeugdspelers met rust

RIJSWIJK - Michel Platini wil een einde maken aan de handel in jonge voetballers. Dat zegt de voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA in de Volkskrant van zaterdag.

Omdat voetbalclubs mogelijk binnenkort te maken krijgen met beperkingen in het aantal niet zelf opgeleide spelers, 'shoppen' de rijke clubs inmiddels in het jeugdvoetbal.

"Ik houd er helemaal niet van als een speler van 15 jaar van Ajax wordt verkocht aan Juventus. Daaraan wil ik een einde maken, want dat betekent dat Ajax nooit meer een goede ploeg zal hebben", zegt Platini. Als het aan de Fransman ligt blijven spelers tot aan hun 21e bij de club waar ze zijn opgeleid.

Eigen land

FIFA-baas Sepp Blatter pleit al langer voor de '6+5-regeling' voor de Europese competities. Die houdt in dat in elk elftal ten minste zes spelers uit eigen land afkomstig zijn of door de club zelf opgeleid.

Vooruitlopend op die regel zijn vooral Engelse clubs de internationale markt opgegaan om jonge spelers aan te trekken voor hun jeugdopleiding.

Wetgeving

Platini deed al eerder een oproep aan de EU-leiders in de nieuwe wetgeving van de Europese Unie een uitzondering te maken voor topvoetbal. De UEFA hoopt dat de unie een beleid voert dat clubs aanspoort voetballers uit eigen land op te leiden en dat de instroom van spelers uit het buitenland aan regels bindt.

"Een jongen van 17 moet eerst in Ajax spelen, tot 21 of 22 jaar, dat weet ik niet precies, en dan pas kan hij vertrekken. Daar vecht ik voor", zegt Platini. Over Arsenal, de Engelse club waar zijn landgenoot Arsene Wenger de manager is: "Ik houd van het type speler dat Wenger aantrekt, maar ik houd niet van zijn gewoonte jongeren uit heel Europa te halen."

NUwerk

Tip de redactie