KERKRADE - Tijdens een vermakelijk bezoek aan subtopper Roda JC nam PSV vrijdagavond een lastige horde op weg naar de landstitel. Een week na het gelijke spel bij Willem II voorkwamen de Eindhovenaren met een uiteindelijk verdiende zege (2-3) dat Feyenoord en Ajax de strijd om de landstitel tijdens hun eerstvolgende ontmoeting weer spannend kunnen maken.

Zeven wedstrijden voor het einde heeft PSV respectievelijke acht en negen verliespunten minder dan naaste concurrenten Ajax en Feyenoord. Het resterende programma van de Eindhovenaren is ook niet extreem moeilijk. De koploper ontvangt thuis nog AZ, Excelsior, FC Utrecht en FC Twente. PSV moet nog op bezoek bij De Graafschap, Feyenoord en FC Groningen.

'Nieuw realisme'

Op de goede grasmat vielen Roda JC en PSV vrijdag van hun geloof. Met een schuin oog naar het beschikbare spelersmateriaal braken trainers Wiljan Vloet en Guus Hiddink dit seizoen met de aloude Hollandse school, waar aantrekkelijk voetbal op de schaal van belangrijkheid bijna op dezelfde hoogte staat als een positief resultaat.
Roda JC en PSV tonen zich fervente aanhangers van de leer van het nieuw realisme. Eerst moet de organisatie binnen het elftal op orde zijn. Indien mogelijk mag er daarna ook nog mooi en aanvallend worden gespeeld.

Een beetje gedwongen door het scoreverloop weken de nummer vijf en de koploper van de eredivisie al snel af van het meegekregen strijdplan. Na het vroege openingsdoelpunt van Anastasiou in de vierde minuut speelden beide ploegen voluit op de aanval. De enorme drang naar het vijandelijke doel ging ten koste van de organisatie in beide ploegen. De vele fouten stonden garant voor de hoge amusementwaarde.

Negentien op rij

Bij PSV, dat voor de negentiende keer op rij ongeslagen bleef, liet de afwezigheid van Van Bommel zich gelden. De onrustige Van der Schaaf bleek opnieuw een slecht alternatief voor de geschorste aanvoerder van de Eindhovenaren. Trainer Hiddink moest opnieuw concluderen dat André Ooijer geen goede centrale verdediger is.

Door blessures van Hofland, Bouma en Park heeft de oefenmeester echter weinig alternatieven voor de positie naast Faber in de defensie. Sergio verzuimde in de vijftiende minuut optimaal te profiteren van een blunder van Ooijer. De Braziliaan stuitte op Waterreus, bezig met zijn 250e competitiewedstrijd voor PSV.

Duwtje

Roda JC leidde toen dus al met 1-0. Al in de vierde minuut schatte Anastasiou een goede voorzet van Filipovic op de juiste waarde in: 1-0. Ongewild voorkwam Kezman in de achttiende minuut dat Roda JC de dupe werd van een foutieve inschatting van scheidsrechter Van Hulten. De arbiter floot voor een strafschop nadat Van Dessel een duwtje tegen Robben had gegeven. Kezman miste vanaf elf meter.

Op aangeven van Robben was de Joegoslavische topscorer twee minuten later van dichtbij wel succesvol (1-1). Drie minuten later bracht Sergio zijn ploeg via het been van Heintze weer aan de leiding. Op slag van rust zorgde Robben voor de gelijkmaker.

Drijvende kracht

Het duel werd uiteindelijk beslist door Kezman. Met zijn 27e competitietreffer onderstreepte de topschutter opnieuw dat hij van alle Eindhovenaren het meest verantwoordelijk voor de nakende landstitel is. Een andere belangrijke exponent van de koploper blijft doelman Waterreus. Hij voorkwam in de slotfase tot twee keer toe dat Cristiano gelijkmaakte.