Twee jaar schorsing voor Marion Jones

MONACO - De internationale atletiekfederatie IAAF heeft de Amerikaanse atlete Marion Jones vrijdag voor twee jaar geschorst.

De overkoepelende atletiekorganisatie adviseert daarnaast het International Olympisch Comité (IOC) Jones al haar olympische medailles af te nemen.

De Amerikaanse atlete gaf onlangs toe tussen september 2000 en juli 2001 verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt.

Schorsing

De schorsing van Jones gaat met terugwerkende kracht in op 8 oktober en loopt tot en met 7 oktober 2009. Alle resultaten die ze behaalde sinds 1 september 2000 zijn ongeldig en worden geschrapt.

Dat geldt ook voor de wedstrijden die ze met estafetteams afwerkte. Jones moet ook haar prijzengeld over die periode terugstorten. Dat zou in elk geval om een bedrag van minimaal 100.000 dollar gaan.

Olympsich goud

Jones won drie keer olympisch goud op de Spelen van Sydney (2000). Ze was de beste op de 100 en 200 meter en maakte deel uit van de gouden Amerikaanse ploeg op de 4 x 400 meter.

Bij het verspringen en op de 4 x 100 meter behaalde Jones brons. De sprintster veroverde wereldtitels op de 100 meter in 1997 en 1999 en op de 200 meter in 2001.

Anabolica

Jones gaf afgelopen maand bij een rechtszitting toe anabolica te hebben gebruikt. Ze nam in de genoemde periode de designerdrug THG. Ze gaf toe daar eerder over gelogen te hebben in een officieel onderzoek.

Volgens Jones had haar coach Trevor Graham haar verteld dat ze lijnzaadolie gebruikte. Pas in november 2003 kwam ze er achter dat het om een verboden middel ging.

Balco-affaire

Jones was een van de grote sporters die moest getuigen in de zogenoemde Balco-affaire, het Amerikaanse lab dat diverse topsporters voorzag van het aanvankelijk niet aantoonbare spierversterkende hormoon.

De ster van Sydney 2000 ontkende bij hoog en laag, sleepte Balco-eigenaar Victor Conte voor de rechter en leek vrijuit te gaan. In tegenstelling tot veel van haar collega's.

NUwerk

Tip de redactie