Arbiters in de fout bij 'affaire-Kuipers'

RIJSWIJK - De twee hoofdarbiters bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary hebben een onrechtmatig argument gebruikt om Simon Kuipers de bronzen medaille op de 1000 meter te ontnemen. Dat blijkt na bestudering van de ISU-reglementen.

De Nederlandse scheidsrechter Jacques de Koning bevestigt dit. Kuipers versloeg zondag in een rechtstreeks duel Shani Davis, maar werd in de rangschikking toch achter de Amerikaan geklasseerd.

Reglementen

Zowel scheidsrechter Jim McClements als diens collega Susan Sandvig-Shobe verklaarde dat Kuipers' voorste schaats niet op de grond stond, waardoor de tijd volgens de reglementen pas stopte op het moment dat de tweede schaats de finishlijn 'aantikte'.

In de ISU-regels is echter nergens geformuleerd dat een schaats bij het passeren van de eindstreep op de grond moet staan. Dat wordt bevestigd door de Nederlandse arbiter Jacques de Koning: "Al hangt je schaats een meter in de lucht, dan gaat-ie even goed door de finish."

Argumentatie

De Koning heeft zich verbaasd over de argumentatie die zijn collega's vorige week gebruikten. Voor de Nederlandse ISU-arbiter uit Middelie was het duidelijk dat Kuipers hoe dan ook vóór Davis in de rangschikking moest komen.

"Ik vind het ongelooflijk dat geen van beide hoofdscheidsrechters heeft aangegeven dat dit eigenlijk niet kan", zegt De Koning. "Ze gebruiken onterechte argumenten. Simon hoort gewoon die derde plek terug te krijgen."

Schaats

De Nederlandse schaatsbond kondigde eerder deze week aan een officieel protest in te dienen tegen de gang van zaken in Calgary. Daarbij wordt ook opheldering gevraagd over de verklaringen van McClements en Sandvig-Shobe met betrekking tot de noodzaak om de schaats op het ijs te hebben.

In regel 260 staat duidelijk dat "een schaatser de afstand heeft volbracht wanneer de punt van de schaats de finishlijn heeft aangeraakt of heeft bereikt". Overigens wezen televisiebeelden uit dat de schaats van Kuipers wel degelijk op het ijs stond.

Overleg

De hoofdscheidsrechters probeerden achteraf hun uitlatingen te ondersteunen door te wijzen op een akkoord dat bij een scheidsrechtersoverleg zou zijn gesloten. Volgens De Koning is daar echter geen sprake van: "Zo'n overleg wordt elke twee jaar gehouden en ik heb nooit iets gehoord over een dergelijk voorstel."

Simon Kuipers hoopt dat de internationale schaatsunie ISU mede op basis van deze conclusies hem alsnog de bronzen medaille toekent. "Ik ben in elk geval blij dat de Nederlandse scheidsrechters achter mij staan", zegt de Spaarndammer. "Ik ben heel benieuwd naar de reactie van de ISU. Hier kunnen ze volgens mij niet meer omheen."

NUwerk

Tip de redactie