Oranje groepshoofd bij loting kwalificatie WK 2010

DURBAN - Het Nederlands elftal is zondag bij de loting voor de WK-kwalificatie van 2010 in Zuid-Afrika een van de negen Europese groepshoofden. Oranje heeft dat te danken aan de positie die het inneemt op de wereldranglijst van de FIFA.

Na het verlies tegen Wit-Rusland van woensdag (2-1) zakte Nederland van de zevende naar de negende plaats. Dat is echter nog steeds ruim voldoende om een van de negen Europese groepshoofden te zijn, omdat de eerste twee plekken op de ranglijst worden ingenomen door de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Brazilië.

Groepshoofden

Op de plaatsen drie tot en met elf staan Europese landen, te weten Italië, Spanje, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Portugal, Nederland, Kroatië en Griekenland. Dat zijn automatisch de negen groepshoofden voor Europa.

Engeland werd vrijdag nog eens herinnerd aan de pijnlijke nederlaag tegen Kroatië (2-3) van woensdag. De Britten misten door het verlies niet alleen deelname aan het EK, maar zijn bij de loting voor de WK-kwalificatie ook geen groepshoofd.

Pot 2

Engeland zakte naar plaats twaalf en vormt samen met Roemenië, Schotland, Turkije, Bulgarije, Rusland, Polen, Zweden en Israël 'pot 2'.

In totaal doen 53 Europese landen mee, onderverdeeld in acht groepen van zes teams en een van vijf. De negen groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK. De beste acht nummers twee spelen in de play-offs voor de overgebleven vier tickets. In totaal doen in Zuid-Afrika dertien Europese landen mee.

NUwerk

Tip de redactie