ROTTERDAM - Het spel van Feyenoord mag dit seizoen vaak niet best zijn, op de prestaties valt voorlopig weinig aan te merken. De koploper in de Eredivisie overwintert niet alleen in het UEFA-bekertoernooi, maar ook in de KNVB Beker. De Rotterdammers zetten woensdagavond op kleurloze wijze FC Den Bosch uit het nationale bekertoernooi: 2-0.

Feyenoord begon met goede bedoelingen aan het duel. Rond aanvalsleider Van Hooijdonk liepen drie handlangers, met Kalou en Elmander afwisselend als tweede spits en Smolarek op links. De vaste schaduwspits Tomasson ontbrak. De dynamische Deen kreeg van Van Marwijk rust voor de kraker zondag tegen PSV

Van de aanvallende aspiraties bij Feyenoord kwam weinig terecht. De thuisploeg speelde traag en was voorspelbaar in de aanvalsopbouw. Alleen Smolarek toonde af en toe enige daadkracht. Van zijn plichtmatige ploeggenoten kreeg hij echter nauwelijks steun. Feyenoord was in de eerste helft slechts met een handvol afstandschoten enigszins gevaarlijk.

Guur en leeg

Het koele FC Den Bosch, dat eerder dit seizoen Feyenoord in eigen huis op 0-0 hield, kon in de gure en lege Kuip het vertrouwde spelletje uitvoeren. De Brabanders, zonder routinier Van der Hoorn (niet fit), hielden veel man achter de bal en haalden het tempo slim uit de wedstrijd. Sporadisch kwam de verrassende middenmoter in de buurt van doelman Zoetebier. De beste kans van de eerste helft was zelfs voor de bezoekers. De demarrerende Mourad dwong Zoetebier tot een moeizame redding.

De doelman van Feyenoord moest zich kort na de rust opnieuw laten gelden. Hij tikte een fraaie boogbal van Van den Eede stijlvol uit de bovenhoek. FC Den Bosch voelde dat er iets te halen was in de Kuip en speelde daarom op last van trainer Vloet na de pauze met iets meer aanvalsdrang dan in de eerste helft.

De gewijzigde instelling en speelwijze brak de Brabanders snel op. Met goed doorzetten en een beetje geluk bracht Smolarek in de e minuut de openingstreffer op zijn naam, 1-0. Tien minuten later deed Ono hetzelfde, 2-0. Daarmee besliste Feyenoord in korte tijd het armoedige duel en kon trainer Van Marwijk het vizier richten op PSV via wissels van Ono (vervangen door Sprockel) en Elmander (Leonardo). Zondag is de topper Feyenoord - PSV.

Uitslagen KNVB-BekerPSVAjax 2AjaxFeyenoordFC Groningen