Engeland ontslaat bondscoach McClaren

LONDEN - De Engelse voetbalbond heeft bondscoach Steve McClaren ontslagen. Dat heeft de FA donderdagochtend bevestigd.

De bond nam het besluit na de pijnlijke 3-2-nederlaag van het Engelse elftal woensdagavond op Wembley tegen Kroatië. Engeland plaatste zich daardoor niet voor het Europees kampioenschap volgend jaar juni in Oostenrijk en Zwitserland. McClaren is anderhalf jaar bondscoach geweest.

Engeland had aan een gelijkspel tegen de Kroaten voldoende maar faalde hopeloos. Het is de eerste keer sinds het WK van 1994 dat de Engelsen een groot titeltoernooi missen. Het bestuur van de voetbalbond FA besprak donderdagochtend de positie van McClaren, die woensdag na de wedstrijd nog verklaarde zeker niet zelf te zullen opstappen.

McClaren, die een contract had tot aan de zomer van 2010, volgde na het WK van 2006 de Zweed Sven-Goran Eriksson op. Ook zijn assistent, oud-bondscoach Terry Venables, werd ontslagen.

Begrip

McClaren had begrip voor het besluit. "Dit is een van de meest trieste dagen uit mijn loopbaan", zei hij tijdens een persconferentie. "Ik ben trots dat ik bondscoach van Engeland ben geweest. Ik heb er elke minuut van genoten."

"Ik begrijp het besluit van de FA", vervolgde hij. "Ik kom er wel overheen. Ik ben niet iemand die nu maar ergens op het strand gaat liggen. Ik denk dat ik een betere manager ben geworden."

Mourinho

De Britse bookmakers hebben inmiddels voormalig Chelsea-trainer Jose Mourinho bestempeld als topfavoriet onder de potentiële opvolgers. De quote voor de benoeming van de Portugees staat op 7 tegen 2. De Italiaan Fabio Capello liet in de Gazzetta dello Sport optekenen geïnteresseerd te zijn in het bondscoachschap van het Engelse elftal. Capello werd vorig jaar weggestuurd bij Real Madrid hoewel hij de titel in de Spaanse competitie behaalde.

De Engelse voetbalbond was unaniem, vertelde voorzitter Geoff Thompson op een persconferentie. "Natuurlijk zijn we nooit verzekerd van deelname aan de grote toernooien, maar kwalificatie was duidelijk wel verwacht."

Directeur Brian Barwick heeft alle volmachten gekregen om een opvolger op te sporen, hoewel hij ook verantwoordelijk is voor de aanstelling van McClaren. "Ik heb Steve onlangs nog gesproken en ik denk dat hij ons besluit accepteert. Kwalificatie was een minimum vereiste", aldus Barwick.

Beckham

McClaren kreeg woensdag al de critici over zich heen door David Beckham op de bank te laten beginnen en in het doel te kiezen voor Scott Carson, die net zijn interlanddebuut achter de rug had. Een blunder van de doelman leidde de ondergang in.

Barwick meldde donderdag dat zijn zoektocht niet gebonden is aan de landsgrenzen, daarmee voeding gevend aan de speculaties. Toch zien de bookmakers nog vooral Engelse kandidaten. Na Mourinho is Aston Villa-baas Martin O'Neill de favoriet voor 'the hardest job in football'.

Pearce

Hij wordt gevolgd door Stuart Pearce, coach van Jong Engeland, voormalig aanvoerder Alan Shearer en Newcastle-manager Sam Allardyce. "De zoektocht begint nu en we gaan er alles aan doen om de juiste man voor deze baan te vinden". zei Barwick. "Het is een moeilijke opdracht, we zullen moeten leren van het verleden."

Tip de redactie