Oranje onherkenbaar in ijskoud Minsk

MINSK - Het Nederlands elftal heeft woensdagavond in Minsk een blamerende nederlaag geleden. In de laatste wedstrijd van de kwalificatie voor het EK was Wit-Rusland, de nummer 94 van de wereld, met 2-1 te sterk.

De wedstrijd tegen het marginale elftal van Wit-Rusland had weinig waarde voor Oranje. Nadat het elftal zich afgelopen weekeinde door een overwinning op Luxemburg (1-0) al plaatste voor het Europees kampioenschap van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk stond in het koude en mistige Minsk slechts de eer op het spel.

Kou

De bittere kou (-6 graden) en het weinig opwindende belang van de wedstrijd zorgden bij het Nederlands elftal voor een evenredige inspiratie. Oranje voetbalde slordig en wekte niet de indruk de eerste plaats op de Europese ranglijst - die recht geeft op een plaats als groepshoofd bij de loting voor het EK - erg belangrijk te vinden.

Al vooraf was er enige twijfel over het nut van een plaats in pot 1. De overige reekshoofden bij de loting op 2 december in Lüzern zijn regerend Europees kampioen Griekenland en de organiserende landen Oostenrijk en Zwitserland.

Groepshoofd

Het verliezende Oranje kreeg toch de rol van groepshoofd op het EK toebedeeld door het gelijke spel van Duitsland thuis tegen Wales (0-0). Winst van de Duitsers had Oranje nog uit de gevreesde 'pot 1' gehouden, waardoor de kans op indeling in een 'groep des doods' flink was afgenomen.

Bondscoach Marco van Basten verraste woensdagavond in zijn opstelling vooral door Danny Koevermans opnieuw een basisplaats te gunnen. De PSV'er scoorde afgelopen weekeinde tegen Luxemburg (1-0) als enige, genoeg reden voor de keuzeheer om de lange aanvaller ook tegen de Wit-Russen een plaatsje in de punt van de aanval te gunnen.

Koevermans

Koevermans was in het waterkoude en mistige Minsk de middelste pion in een systeem waarin plaats was voor drie spitsen. Na twee duels waarin Van Basten koos voor 4-4-2-systeem, viel hij tegen het beperkte elftal van Wit-Rusland terug op de speelwijze die hij zelf prefereert. Die keuze zal ongetwijfeld ingegeven zijn door het grote aantal voetballers dat woensdagavond niet aanwezig was.

Omdat het duel in Minsk vooral statische waarde had, mochten de 'oudjes' Edwin van der Sar en Clarence Seedorf de wedstrijd laten schieten. Bovendien ontbrak ook Ruud van Nistelrooij, die tegen Luxemburg in de rust gekwetst was uitgevallen. Ook de al langer geblesseerden Robin van Persie en Arjen Robben waren niet van de partij.

Spelers

Zonder al die gezichtsbepalende spelers bleek het Nederlands elftal niet te behoren tot de top van Europa. Wit-Rusland was op basis van inzet en enthousiasme de betere ploeg in Minsk en zette dat overwicht na de pauze om in twee doelpunten. De eerste goal kwam op naam van Vitali Boeliga, niet veel later verdubbelde Vladimir Koritko de score zelfs naar 2-0. Pas in de slotfase maakte Rafael van der Vaart de 2-1.

Met de nederlaag komt er een passend einde aan de EK-kwalificatiereeks van het Nederlands elftal, die eigenlijk alleen cijfermatig indrukwekkend was. Voetballend maakte Oranje zelden de indruk tot de kanshebbers op de Europese titel te behoren. De Wit-Russen legden dat gebrek woensdag feilloos bloot.

Lees alles over het Nederlands elftal op NU Sport

NUwerk

Tip de redactie