Royale zege Roemenië, Hiddink toch naar EK

BOEKAREST - Roemenië heeft woensdag het EK-kwalificatietoernooi in groep G, met Nederland, afgesloten met een royale zege op Albanië. De ploeg van bondscoach Victor Piturca in Boekarest won met 6-1.

Daarmee verzekerde de Oost-Europese formatie zich van de eindzege in de poule. Door twee rode kaarten beëindigden de bezoekers het laatste duel met negen man.

Roemenië, dat afgelopen zaterdag in Bulgarije tegen de eerste nederlaag opliep (1-0), kwam pas in de tweede helft goed op gang. Voor de rust was alleen Nicolae Dica trefzeker. Hij scoorde in de 73e minuut opnieuw (6-1). Op dat moment speelde Albanië al met negen man.

Niculae

Daniel Niculae maakte na een uur binnen drie minuten eveneens twee doelpunten. Gabriel Tamas en Ciprian Marica hadden eveneens een aandeel in de overwinning, de grootste deze kwalificatiereeks in groep G.

Bulgarije sloot de kwalificatiereeks af met een zege in en op Slovenë: 2-0. De Bulgaren scoorden in de laatste tien minuten door een mooie volley van Blagoy Georgiev en door Dimitar Berbatov, van dichtbij. Bulgarije vergaarde in twaalf duels een punt minder dan het Nederlands elftal.

Hiddink

Bondscoach Guus Hiddink heeft zich met Rusland op wonderbaarlijke wijze toch geplaatst voor de eindronde. Rusland won moeizaam met 1-0 in en tegen Andorra. Hij profiteerde tijdens de laatste speelronde in groep E van een sensationele nederlaag op Wembley van concurrent Engeland tegen Kroatië, dat al was geplaatst (2-3).

Zweden

Zweden won met 2-1 van Letland en eindigde daardoor als tweede in groep F achter Spanje, dat een einde maakte aan de kleine aspiraties van Noord-Ierland (1-0). De zege van Zweden, dat genoeg had aan een punt, kwam moeizaam tot stand. Kim Källström werd in de tweede helft de matchwinnaar.

Turkije

Turkije won met minieme cijfers van Bosnië-Herzegovina (1-0), waardoor de zege van Noorwegen in en op Malta (4-1) onbelangrijk werd. De bevrijdende treffer van de Turken kwam woensdag van Nihat. Turkije eindigde door de zege als tweede in groep C achter Europees kampioen Griekenland.

Portugal

Ook Portugal heeft zich geplaatst voor de eindronde van het EK voetbal. De Portugezen haalden het benodigde ene punt binnen door voor eigen publiek 0-0 te spelen tegen Finland. Portugal vergaarde daardoor het tweede EK-ticket in groep A naast Polen.

Lees alles over de EK-kwalificatie op NU Sport

NUwerk

Tip de redactie