AMSTERDAM - Moeizaam, onverdiend en pas via "sudden death" heeft Ajax in het bekertoernooi gewonnen van RBC. Het beslissende doelpunt kwam in de Arena tegen de eerste-divisieclub na 107 minuten op naam van Wamberto, 4-3. Een kwartier voor het officiële einde hadden de Roosendalers in het pakkende duel nog met 3-1 voorgestaan.

RBC, de degradant van vorig seizoen, speelde goed en onbevangen. Zoals coach Maaskant dat had beloofd. "Winnen, waarom niet?" had hij vooraf gezegd. Met als gevolg dat de Roosendalers met het nodige zelfvertrouwen de Arena betraden.

Maaskant naderhand: "We kwamen hier om te winnen. Iedereen deed daarover wat lacherig, maar het had gekund. Ik vond dat we het niet onaardig hebben gedaan, toch? Het gekke is dat we ook nog eens vijf basisspelers misten. Het is jammer dat de druk in de slotfase ons te veel werd. Verder hebben we er een prachtige wedstrijd van gemaakt."

Snelle voorsprong voor RBC

Na iets minder dan een kwartier stond RBC al op voorsprong. Den Ouden schoof de 1-0 achter Grim, na een snel uitgevoerde uitval. De met duizenden meegekomen fans vierden uitbundig feest. Zo'n tien minuten later was het gelijk door (natuurlijk) Van der Vaart, maar veel verder kwam Ajax tot de rust niet. Een fluitconcertje viel Koeman en de zijnen halverwege zowaar ten deel.

Waarschijnlijk had de coach zich zijn tweede duel op de bank in de Arena iets anders voorgesteld. Het geeft wel aan dat ook na het gedwongen vertrek van Adriaanse niet alles vanzelf gaat in Amsterdam. Overigens is Koeman ongetwijfeld de laatste die dat had verwacht.

Hij zei dat zo: "Je kunt wel iemand anders voor de groep zetten, maar dat wil niet zeggen dat alle problemen over zijn. Van het begin toonden we te weinig inzet. De meesten waren niet agressief genoeg. Dat speelt kennelijk al langer. Ik ben blij dat het nog goed is afgelopen. Ik kan het elftal hooguit een compliment maken over de slotfase. Bij 3-1 achter hebben we ons teruggeknokt in de wedstrijd."

Na de zege vorig weekeinde op Fortuna

RBC na de rust gevaarlijk

Verrassend genoeg was RBC na de hervatting aanvankelijk het gevaarlijkst. Van Loenhout zette Maaskants formatie wederom op voorsprong, door in twee instanties een strafschop te benutten. Scheidsrechter Luinge had de penalty toegekend, na hands van Van der Meyde. De Roosendaalse treffer kwam niet bepaald uit de lucht vallen. Even eerder had Den Ouden al de lat geraakt.

Koeman restte weinig anders dan massaal voor het offensief te kiezen. Veel alternatieven op de bank had hij, door het ontbreken van Machlas en Hossam -de laatste was geschorst- echter niet. De ingreep waarmee hij desondanks kwam was onverwacht. Ibrahimovic verdween, Maxwell verscheen. De Braziliaan ging linksbuiten spelen, Van der Vaart koos positie centraal in de aanval, in de rug gedekt door Wamberto.

In de stijl van een kampioen (van de eerste divisie?) liep RBC ongeveer een kwartier voor tijd verder uit. Met een fabuleus schot van dertig meter vond Hertog de bovenhoek, 3-1. Amper een minuut later zat Ajax weer in de wedstrijd.

Deze keer kende Luinge een strafschop toe aan de Amsterdammers, op advies van zijn grensrechter. Bergdolmo, een Noor, scoorde van de stip. Daarna werd de druk voor RBC dan toch te groot, met als gevolg de 3-3 van de voet van Van der Meyde. Daardoor kreeg het publiek in de Arena -na Ajax II tegen FC Twente

Uitslagen KNVB-BekerPSVAjax 2AjaxFeyenoordFC Groningen