Skil-Shimano wil wildcard ProTour

AMSTERDAM - Twintig continental-ploegen hebben zich bij de internationale wielerunie UCI gemeld voor een wildcard-label. Met deze aanmerking, die volgend jaar wordt ingevoerd, kunnen continental-teams eenvoudiger toegang krijgen tot koersen in de ProTour. Onder meer het Nederlandse Skil-Shimano dingt mee naar een wildcard.

De UCI liet in september weten pas te besluiten hoeveel wildcards worden uitgedeeld als duidelijk is welke teams die willen. De deadline voor inschrijving was donderdag. De aangemelde ploegen worden beoordeeld op onder meer de kwaliteit van de renners, de financiële basis en de maatregelen tegen dopinggebruik. De licentiecommissie van de UCI beslist in januari welke ploegen een wildcard-label krijgen.

De opvallendste naam in de lijst van twintig teams is die van Serramenti PVC Diquigiovanni. De uit Venezuela afkomstige wielerploeg en de Amerikaanse teams Slipstream en BMC Racing Team zijn de enige drie niet-Europese inschrijvers. Bij Serramenti rijden onder meer de Venezuelaan José Rujano en de Colombiaan Hernan Buenahora.

Ruzies

De ProTour lag het afgelopen seizoen zwaar onder vuur na hoog oplopende ruzies tussen de UCI en de organisatoren van de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta a España. De Tour, Giro en Vuelta besloten daarop uit de 'Champions League van het wielrennen' te stappen.

Het afgelopen jaar bleek ook de ProTour-licentie van de twintigste deelnemer Unibet.com weinig waard. Hoewel de wielerploeg miljoenen neertelde voor een lidmaatschap, werd die zelden uitgenodigd voor koersen in de ProTour.

NUwerk

Tip de redactie