WAALWIJK - In de week dat de speculaties over de toekomst van trainer Erik Gerets bij PSV weer toenamen kwam de landskampioen woensdag met de schrik vrij in het bekerduel bij RKC. Middenvelder Theo Lucius zorgde er in de twaalfde minuut van de noodzakelijke verlenging voor dat de landskampioen na de winterstop ook in bekertoernooi om nog een prijs mag strijden: 2-1.

PSV, dat vorige week al een plaats in de vierde ronde van de UEFA-beker afdwong, kan de tweede helft van het seizoen zondag extra interessant maken. In de uitverkochte Kuip krijgen de Eindhovenaren dan de gelegenheid het nadelige verschil van tien verliespunten met Feyenoord terug te brengen.

In de aanloop van het duel met de koploper was de late zege bij RKC voor PSV een aardig steuntje in de rug. De landskampioen was dit seizoen op vreemde bodem zelden succesvol. Van de negen uitwedstrijden in de competitie wonnen de Eindhovenaren er slechts twee. De vier Europese uitduels gingen allemaal verloren.

Hoogendorp

De zege kreeg pas laat gestalte omdat Hoogendorp zijn ploeg RKC in de negentigste minuut met een rake knal een verlenging bezorgde. Hij voorkwam daarmee dat invaller Addo zich door zijn openingstreffer in de 59e minuut als matchwinner mocht laten kronen.

Voor trainer Gerets kwam het succesje als geroepen. Het is nog steeds onduidelijk of en eventueel in welke functie de Belg volgend seizoen werkzaam is. Voorzitter Van Raaij verklaarde bij aanvang van het seizoen dat hij zijn coach een contract voor het leven wilde aanbieden.

Gerets mocht zelf beslissen of hij als technisch directeur of trainer in Eindhoven wilde werken. De verbintenis is echter nooit getekend. Ook voorzitter Van Raaij zal vorige week zijn geschrokken van uitspraken van doelman Waterreus dat de Belgische trainer volgens de belangrijke voetballers van PSV te weinig uit de selectie haalt.

Ziekenboeg

Als excuus voor het zwakke optreden in Waalwijk kon de landskampioen de overvolle ziekenboeg opvoeren. Trainer Erik Gerets van de landskampioen reisde zonder de geblesseerde Hofland, Kezman, Bruggink, Bouma, De Jong en Heintze af naar Waalwijk. In de rust moest Vogel ook nog eens afhaken. Vennegoor of Hesselink ontbrak wegens een schorsing in de spelersbus van de verliezend bekerfinalist van vorig seizoen.

De Tukker is er zondag bij Feyenoord weer bij. Ook Bruggink en Bouma hebben goede hoop dat ze in De Kuip kunnen spelen. PSV kan de aanvallers goed gebruiken want Gakhokidze en Ramzi vormden in Waalwijk een zwak gelegenheidskoppel centraal in de Eindhovense aanval. Ook zonder specifieke centrumspitsen waren de beste kansen in het duel voor PSV.

Addo opent de score

Lucius en Van Bommel, voor het eerst weer in de basis, hadden de bezoekers al in de eerste helft op voorsprong moeten zetten. Na rust leek een verloren gewaande Ghanees de zwakke wedstrijd voor de Eindhovense bezoekers te beslissen. Addo was de eerste aankoop van Gerets als coach van PSV. De Ghanees verhuisde samen met zijn coach van Club Brugge naar Eindhoven. Door veel blessureleed speelde hij de afgelopen twee seizoenen slechts twaalf wedstrijden.

Addo moest na rust de geblesseerde Vogel vervangen en opende in de 59e minuut op aangeven van Lucius de score: 0-1. PSV leek de wedstrijd eenvoudig uit te spelen maar zag RKC in de slotminuut van de reguliere speeltijd op gelijke hoogte komen. Clubtopscorer Hoogendorp greep de eerste echte kans van zijn ploeg aan om RKC met een harde knal naar de verlenging te schieten.

Het was Lucius die PSV in de twaalfde minuut alsnog een ticket voor de kwartfinales bezorgde. De middenvelder knalde op aangeven van Rommedahl van dichtbij raak: 1-2.

Uitslagen KNVB-BekerPSVAjax 2AjaxFeyenoordFC Groningen