Geesink pleit voor nazorg dopingzondaar

ARNHEM - IOC-lid Anton Geesink heeft dinsdagavond op de najaarsvergadering van NOCNSF een pleidooi gehouden voor nazorg voor dopingzondaars. Hij zei dat in het debat over het antidopingbeleid na 2008 in de Nederlandse sportwereld.

Geesink, olympisch kampioen van 1964, vindt dat zowel het IOC als het NOCNSF hierin tekort schiet. "Ik heb dit ook gezegd tegen Jacques Rogge, de voorzitter van het IOC. We mogen hard straffen, mensen verbannen. Maar na twee jaar moeten ze in ieder geval weer in staat zijn normaal in de maatschappij terug te keren."

Na doping is je hele leven er aan, was de conclusie van Geesink. Henk Gemser, bestuurslid NOCNSF met de portefeuille topsport, begreep de reactie. "Je hebt gelijk. Sporters gaan er aan ten onder omdat ze voorbij de menselijke grens moeten presteren. We mogen ze niet wegspoelen en doorlopen. Zeker mogen we ze niet eenzijdig slachtofferen."

Minder controles

Voor de opmerkingen van Geesink had Gemser het nieuwe beleid op het gebied van doping uiteengezet. Minder controles, maar effectiever uitgevoerd, gerichter. Daarmee dient de code van het antidopingbureau WADA als uitgangspunt. "Er zijn echter wel punten die nog moeten worden uitgewerkt", aldus de oud-schaatscoach.

Bij de out-of-competition-controles, toegespits op A- en B-sporters alsmede de High Potentials (atleten met grote kans op doorbraak), moet rekening worden gehouden met de privacy van de atleten. Ze moeten voortdurend een gedetailleerde opgave van hun verblijfplaats geven.

Gemser: "Op dit punt moeten we de grootst mogelijke voorzichtigheid gaan betrachten."

NUwerk

Tip de redactie