RIJSWIJK - FC Porto lijkt de belangrijkste kandidaat om deUEFA Cup over te nemen van Feyenoord. De Portugese topclub ontdeedzich in het eerste duel van de halve finale met speels gemak vanLazio: 4-1. Met deze duidelijke zege is een plek in de eindstrijd -op 21 mei in Sevilla - dichtbij. De finale kan zelfs geheelPortugees worden als Boavista in de return tegen Celtic de 1-1 vanGlasgow een goed vervolg weet te geven.

Lazio, defensief verzwakt door de afwezigheid van Jaap Stam(dijbeenblessure), had een voortreffelijke start. De Italianenschieten wel vaker razendsnel uit de startblokken en maakten inPorto geen uitzondering op die regel. Claudio Lopez scoorde al navijf minuten. Hij trof hard en laag doel op aangeven van Favelli,die gretig profiteerde van Portugees balverlies.

Porto schrok maar heel even van dat dynamische begin van deopponent. Derlei miste vier minuten later de eerste kans op degelijkmaker nog, Maniche pal daarna niet. Hij knalde van 25 meterraak. De Romeinse doelman Peruzzi kreeg nog wel een hand tegen debal maar onvoldoende om die buiten de palen te werken.

Porto bloeide op door deze meevaller en toog fanatiek tenaanval, in een hoog tempo. Bijna onmiddellijk werd duidelijk dat deverdediging van Lazio donderdag niet de beste linie was. DeItaliaanse ploeg wankelde en viel uiteindelijk nog opmerkelijk snelom. Derlei zorgde al in de 27e minuut voor 2-1.

Porto heer en meester

De thuisclub bleef sterker, ook na rust. Dat resulteerde binneneen kwartier in nog twee treffers, van opnieuw Derlei en HelderPostiga. Die laatste kon na dat wapenfeit meteen gaan douchen. MarcoFerreira kwam hem vervangen om de voorsprong te helpen verdedigen.Oefenmeester Roberto Mancini probeerde het met Simone Inzaghivoor Chiesa, maar de wissel haalde niks uit. Twee andere ook niet.Lazio verzamelde slechts gele kaarten, vijf stuks. Porto bleef heeren meester en kan met vertrouwen naar Rome.

Gelijkspel Boavista

Voor Celtic is de finale van de strijd om de UEFA-beker ver weg. De Schotten kwamen donderdag in het eigen Celtic Park niet verder dan 1-1 tegen het Portugese Boavista. Die score kwam schlemielig tot stand. Eerst tikte verdediger Joost Valgaeren (ex-Roda) kort na rust de bal langs Douglas in het eigen doel. Nadat spits Henke Larsson zijn ploeg in de 50e minuut weer naast Boavista had gebracht, miste de Zweed in de 76e minuut een strafschop.