ENSCHEDE - De door de rechtbank aangestelde curator bij FC Twente, mr. N. Hijmans, ziet het als zijn voornaamste opdracht een regeling te treffen tussen de club en de grootste crediteur, de belangstingdienst.

Volgens de curator zijn er buiten de fiscus geen grotere crediteuren. Aangezien FC Twente heeft laten weten tegen het faillissement beroep te zullen aantekenen, zal Hijmans zich vooralsnog enigszins terughoudend opstellen. Evenals eerder de club en de KNVB stelt ook hij dat de wedstrijden van FC Twente gewoon kunnen doorgaan.

Hijmans werd woensdagmiddag aangewezen als curator, kort nadat de Stichting FC Twente door de Almelose rechtbank op aanvraag van de belastingdienst Utrecht/Gooi failliet was verklaard. Sindsdien sprak hij met de advocaten van beide partijen alsmede de directeur van FC Twente.

Het ziet er naar uit, volgens Hijmans, dat er in de betreffende stichting geen andere activa zitten dan de licentierechten en vorderingen op de betaaldvoetbalorganisatie. Hij zegt ook dat de licentierechten niet overdraagbaar zijn. Spelers en werknemers staan niet onder contract bij de stichting, maar bij andere BV's van FC Twente.

Volgens Hijmans heeft de belastingdienst een opeisbare vordering van ruim 1 miljoen euro. Over aanslagen van de belastingdienst van circa 2 miljoen is een procedure bij de belastingkamer van het gerechtshof aanhangig. Het gaat daarbij over het door FC Twente betwistbare deel van de aanslag.

De totale schuld van de Enschedese eredivisieclub bedraagt ruim miljoen euro. Naast de fiscus gaat het voornamelijk om een bedrag van 6 miljoen aan de investeringsmaatschappij Reggeborgh, die evenwel niet direct opeisbaar is.

Bovendien is de betreffende firma eigendom van de familie Wessels, die FC Twente voor een belangrijke deel bestuurt. Ook heeft de club nog een tekort van ruim 2 miljoen op de begroting van het lopende seizoen.