AMSTERDAM - FC Twente heeft het zowaar gepresteerd zich in de nationale bekerstrijd te laten uitschakelen door Ajax 2. De titelverdediger van het toernooi verloor in verlenging, 2-1.

De beslissende treffer kwam voort uit een strafschop. Heubach gleed uit in het zestienmetergebied en viel met zijn hand op de bal. Op advies van de grensrechter gaf arbiter Bossen een strafschop. Walker besliste het duel vanaf de stip. Daarvoor had FC Twente tot blessuretijd op voorsprong gestaan. Culina schoot in de laatste seconden van de reguliere speeltijd van 20 meter afstand -1 in.

Afgezien van dramatisch slecht zijn FC Twentes optredens in de Arena dit seizoen spraakmakend. Enkele weken geleden, tegen het 'echte', Ajax leidden de Enschedeërs binnen het kwartier met 0-2. Na de rode kaart voor tegenstander Hossam gingen ze in het tweede deel alsnog volledig onderuit, 3-2.

Deze keer waren de incidenten opnieuw niet van de lucht. Welhaast lachwekkend was de act die Hulshoff en Hosé in de 45e minuut opvoerden. De een probeerde de ander bij 'dood spel' (Ajax moest een vrije trap nemen) de bal af te pakken. Twentes back Hulshoff deelde vervolgens een kopstoot uit, zonder zich ook maar een moment te bedenken, sloeg Hosé met een rechtse hoek terug. Het voorval had plaats op de dag dat de KNVB extra maatregelen tegen spelverruwing aankondigde. Scheidsrechter Bossen restte weinig anders dan twee keer rood te geven.

Met Hosé, vorig seizoen nog enige tijd uitgeleend aan De Graafschap, verdween de enige Amsterdammer van het tweede die ooit in Ajax 1 speelde. De leiding van de club had weinig moeite gedaan het elftal van coach Olde Riekerink met enkele 'namen' te versterken. Waarom zou het ook? Op eigen kracht won het huidige belofte-elftal in het bekertoernooi eerder al van Haarlem en De Graafschap, dat in de competitie hoger staat dan bijvoorbeeld FC Twente.

Vooral in het tweede deel (met tien tegen tien) waren de Amsterdammers duidelijk sterker. De geplaagde Enschedeërs leken in hun zoveelste moeizame duel van dit seizoen echter voldoende te hebben aan een doelpunt van jeugdspeler Cziommer. De Duitser scoorde in de 27e minuut 1-0. In blessuretijd zorgde invaller Culina met een prachtig schot van afstand, zodat verlengen noodzakelijk werd.

Uitslagen KNVB-BekerPSVAjax 2AjaxFeyenoordFC Groningen