WAREGEM - De afgelopen acht edities bereikte hij steeds de finish. Servais Knaven heeft in Parijs-Roubaix een reeks opgebouwd die in het nog actieve peloton enkel wordt overtroffen door de Duitser Rolf Aldag. Het tekent Knavens liefde voor de kasseien. De Hel van het Noorden, door veel renners verfoeid, betekent voor de oud-winnaar een terugkeer naar de oorsprong. "Zwaar? Huisvrouw en moeder zijn, dat is pas zwaar."

Ze hebben er sinds januari een tweede kind bij, Servais Knaven en Natascha den Ouden, oud-renster en moeder van Britt en Senne. De geboorte, gepland voor 21 januari, gooide zijn voorbereiding op het huidige seizoen ietwat in de war. "Ik heb een trainingskamp van de ploeg in Italië laten schieten." Het maakte de ervaren renner zowaar een beetje onzeker. "Ik mag dan tien jaar prof zijn, maar vroeg me toch af of ik wel net zo sterk als anders uit de winter zou komen."

Hij maakte zijn kilometers in de omgeving van zijn woonplaats Meerle, was bij de geboorte van Senne op 26 januari en vertrok drie dagen later naar Qatar, voor de tweede editie van de rittenkoers in het oliestaatje. Knaven won er een etappe en was opmerkelijk geëmotioneerd. Niet omdat het buiten twee zeges in criteriums zijn eerste overwinning was sinds die memorabele Parijs-Roubaix van . Het waren emoties die teruggingen naar de geboorte van Senne. "Normaal bel ik nooit naar huis meteen na de koers, ditmaal moest ik Natascha bellen. Deze was voor de familie."

Virus

De onzekerheid rond de vorm verdween definitief in de Ruta del Sol, waar hij zijn eerste kilometers bergop reed. "En eigenlijk ging dat nog beter dan andere jaren."

Geheel naar wens verliep het voorjaar vervolgens niet. Knaven miste door een verkoudheid de Omloop Het Volk, reed Tirreno-Adriatico, maar werd in het weekeinde van de E3 Prijs en de Brabantse Pijl net als een groot deel van de ploeg ziek. "We zijn bij Quick-Step serieus getroffen door een virus. Het was zo erg dat Nick Nuyens (een ploeggenoot) in het hotel langskwam en binnen een uur ziek was."

Knaven begon nog aan de Driedaagse van De Panne, maar haakte bij de eerste hellinkjes af. "Ik was aan de antibiotica, voelde me al weer wat beter maar had bergop geen enkele macht." Zoals hij dat ook ondervond in de Ronde van Vlaanderen. "Het ging goed tot kilometer 170, toen was 't op. Logisch, in zo'n wedstrijd moet je procent zijn, mischien wel 110 procent."

Balen

In Waregem, verzamelplaats voor zijn ploeg Quick-Step rond Gent-Wevelgem, gaat het weer goed met Knaven. "Ik ben ook niet meer zo chagrijnig, da's een teken dat het lichamelijk steeds beter gaat." Het bewijs volgt in de midweekse koers, die hij net niet wint. "Twee kilometer voor de streep ingelopen worden, da's balen. Maar de vorm is in ieder geval terug."

Zijn piek in het voorjaar moet zondag volgen, in Parijs-Roubaix. "In de ploeg leefde de Ronde van Vlaanderen misschien meer, maar ik zou als ik in Parijs-Roubaix net zo slecht ben als afgelopen zondag toch een stuk teleurgestelder zijn."

Winnaar

De verklaring gaat verder dan het feit dat hij twee jaar geleden winnaar werd van een heroïsche editie van de Hel van het Noorden. Knaven houdt van de Noord-Franse kasseien. "Het is voor mij back to basic, terug naar af. Het landschap, het afzien, het gaat meer terug naar de vroegere heroïek van het wielrennen, het heeft mij altijd aangesproken."

Tegelijk is het ook de zwaarste klassieker, wordt het lichaam onbarmhartig geteisterd op het terrein der keienspecialisten. "Je moet iets zwaarder zijn dan 60 kilo en je fiets goed onder controle hebben. Vergelijk me niet met Sven Nijs, maar ik ben misschien wat handiger dan de gemiddelde wegrenner."

"Ik heb heel wat veldritten gereden in het verleden en heb de nodige ervaring op de baan. Maar 't is misschien ook voor een deel aangeboren. En zwaar? Ach, huisvrouw en moeder zijn, dat is pas zwaar."