CALGARY - Sven Kramer heeft zaterdag in Calgary het wereldrecord op de 5000 meter heroverd op zijn Italiaanse concurrent Enrico Fabris.

De Friese schaatser klokte tijdens wereldbekerwedstrijden een tijd van 6.03,32.

Fabris

Daarmee dook Kramer ruim vier seconden onder de oude mondiale toptijd, die Fabris vorige week in Salt Lake City had gevestigd: 6.07,40.

Gefrustreerd

Kramer was behoorlijk gefrustreerd door die nederlaag en liet in de Amerikaanse stad weten dat hij uitkeek naar de volgende ontmoeting in Calgary. Zeven dagen later maakte Kramer duidelijk dat hij - en niemand anders - de heerser op de lange afstanden is.

"Het zat me gewoon niet lekker", keek Kramer terug op de gebeurtenissen in Salt Lake City. "Tja, dan gebeurt er dit. Ik wist gewoon dat ik nog harder kon."

De 21-jarige schaatser staat dankzij die nieuwe toptijd op de 5000 meter nu ook bovenaan op de wereldranglijst aller tijden, de Adelskalender. Hij haalde de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis in. "Ik ben nu de beste van iedereen. Perfect."

Verheijen

Carl Verheijen eindigde als derde in een tijd van 6.11,15. Bob de Jong scherpte op de Olympic Oval zijn persoonlijk record op de 5000 meter aan. De Jong noteerde een tijd van 6.12,16 (oud pr 6.13,04) en werd zodoende als vierde geklasseerd. Wouter Olde Heuvel volbracht de 5000 meter in 6.16,26: 7e. Tom Prinsen bleef een halve tel boven zijn persoonlijke toptijd steken en finishte na 6.17,89. De Telfort-rijder werd daarmee achtste.