MILAAN - Internazionale kan verdedigen weer eens tot kunst verheffen. De Italiaanse club gaf woensdagavond voor eigen publiek al een voorproefje door snel 1-0 te maken tegen Valencia en vervolgens alle toegangen naar het doel dicht te timmeren en te stutten met roestvrij staal en beton.

Inter probeerde, na het hoopgevende gelijkspel van AC Milan in Amsterdam tegen Ajax (0-0), de doelstelling meteen duidelijk te maken: koste wat kost aansturen op een Milanees onderonsje in de halve eindstrijd van de Champions League. Valencia, inmiddels zeer doordrongen van het belang van een doelpunt op vreemde bodem, was al in de beginfase beter. En bleef dat.

Aanvallers

Het vergelijk in de aanval tussen Vieri-Crespo aan Italiaanse zijde en Carew-Aimar bij de Spanjaarden was evenwel minder dan een kwartier in evenwicht. De eerste de beste kans was meteen raak. Een voorzet van links, van de voet van de Turkse international Emre, schampte de kruin van de Argentijn Crespo. Vieri zette zijn hoofd vervolgens overtuigender tegen de bal. Doelman Canizares had het nazien.

Het was pas de tweede treffer van de Italiaanse aanvalsleider in de Champions League. In de Serie A staat de teller al op 24. Toch was deze tegen Valencia de belangrijkste van allemaal. Inter verdedigde de marginale voorsprong met grote zorg, zonder zich nog erg druk te maken om offensieve daden. De eerste corner liet meer dan een uur op zich wachten.

Counteren

Achterin opletten en wachten op een geschikte counter leek de enige opdracht van coach Hector Cúper. Die bleef in de eerste helft uit. Uitzicht voor Valencia op de gelijkmaker ook. Cúper zag zich na een half uur gedwongen Coco te vervangen door Pasquale. De Italiaanse verdediger kwam ongelukkig ten val na een faire tackle van Réveillère, greep vertwijfeld naar de rechterknie en werd op een brancard van het veld gedragen.

De defensie van Inter werd er niet slechter van, want wat Valencia ook probeerde, de Spaanse furie woedde te ver van het doel van Toldo. Deze kwam geen enkele keer serieus in problemen. Dat bleef zo na rust. De thuisploeg verdedigde koel en secuur, de bezoekers bleven hartstochtelijk zoeken naar een opening, maar allengs toch steeds wanhopiger.

Rood

De Duitse scheidsrechter Markus Merk zorgde na een klein uur persoonlijk voor meer ruimte op het veld. Hij stuurde zowel Albelda als Emre weg. De Spaanse middenvelder maakte een onschuldige overtreding, zijn Turkse slachtoffer reageerde boos, maar de poging tot wraak was te halfslachtig voor rood. Het natrappen was niks, de kopstoot leek zelfs nergens naar.

Het gedwongen vertrek van Emre deed Inter het meest pijn. De Turk was tot dan de toonaangevende speler, die met zijn grote loopvermogen het hele veld bestreek. Profiteren kon Valencia niet. De Spanjaarden, blijvend angstig voor die enkele Italiaanse uitbraak, legden zich in de slotfase bij het overmijdelijke neer. Op Aimar na. Hij zocht in blessuretijd de strafschop en kreeg geel voor zijn duikeling.