TURIJN - Barcelona, de nummer 9 in de Primera Division, blijft het opvallend goed doen in de Champions League. De Spaanse topclub behield woensdagavond bij Juventus de ongeslagen status in het toernooi der kampioenen. Na dertien overwinningen en een gelijkspel hield de Nederlands getinte formatie de Italiaanse koploper op 1-1.

Juventus wekte na de vroege openingstreffer van Montero heel lang de indruk dat het vrede had met 1-0. In de slotfase van de teleurstellende topper strafte Barcelona de Italiaanse arrogantie af. Uit een voorzet van Reiziger, aangespeeld door Kluivert, bracht Saviola met het nodige geluk de kapitale gelijkmaker op zijn naam. Kort daarna had Kluivert nog de sensationele 1-2 op zijn schoen. Doelman Buffon voorkwam een afgang voor de gemakzuchtige thuisploeg.

Leep

Juventus, zonder de geblesseerde aanvaller Trezeguet, liet Barcelona in de beginfase rustig komen. De lepe thuisploeg, die volgens goed Italiaans gebruik toch al niet overloopt van aanvalslust, speelde met de afwachtende houding in op enkele uitspraken uit het Spaanse kamp. Zowel spits Kluivert als trainer Antic kondigde vooraf een offensieve speelwijze van Barcelona aan. "We moeten een positieve instelling tonen," meende Kluivert.

"Dat is de enige manier om hier in Turijn tot scoren te komen. Een uitdoelpunt hebben we hard nodig om de halve finales te halen." Zijn coach Antic: "We zullen vooruit moeten denken en spelen. Want tegen een ploeg als Juventus is het misschien wel minder moeilijk om uit tegen te scoren dan thuis. Ze weten heel goed hoe ze op vreemde bodem moeten verdedigen."

Overmars

Van alle goede bedoelingen van Barcelona kwam weinig terecht. De Catalanen maakten op de helft van Juventus een machteloze indruk. Overmars, door bondscoach Dick Advocaat (nog) niet goed genoeg bevonden voor Oranje, was regelmatig in balbezit, maar veel rendement hadden zijn acties niet. Ook Kluivert, goed afgeschermd in het centrum van de Italiaanse defensie, kon zich amper onderscheiden.

Op het natte veld van Delle Alpi trok Juventus, met een vrij anonieme Nedved, de wedstrijd langzaam doch zelfverzekerd naar zich toe. De treffer van Montero in de zestiende minuut sterkte het vertrouwen bij de thuisploeg. De centrale verdediger trof doel in een chaotische situatie waarbij verdediger Reiziger en doelman Bonano er niet goed uitzagen, 1-0.

Saai

Ook in de tweede helft kon het duel niet echt boeien. Het tempo was te laag en de individuele hoogstandjes ontbraken. In de 53e minuut leefde Barcelona even op. Uit een voorzet van Overmars schoot Xavi te simpel in, waardoor doelman Buffon redding kon brengen. Kort daarna voorkwam De Boer in de doelmond een treffer van Davids, waarna doelman Bonano een omhaal van Del Piero moeizaam onschadelijk maakte.

Zonder goed te spelen bleef Barcelona in de gelijkmaker geloven. Saviola beloonde de Spaanse werklust. Invaller Di Vaio miste in de extra tijd nog een grote kans op 2-1. Mede daardoor is Barcelona over twee weken in Nou Camp favoriet voor een plaats bij de laatste vier in de Champions League.