AMSTERDAM - Inge de Bruijn sluit zich ter voorbereiding op de eerste grote toernooien definitief aan bij Top Zwemmen Amsterdam. De drievoudig olympisch kampioene kreeg woensdag daarvoor na overleg met Cees Vervoorn (TZA) en Joop Alberda (NOC*NSF) toestemming.

De sportkoepel draagt volgens afspraak vooral "water" aan, zoals Alberda het uitdrukte. Hij bedoelde daarmee dat NOCNSF de financiële voorwaarden zal scheppen maar ook mankracht en kennis zal inzetten. Behalve Alberda zelf zal daarbij ook Ad Roskam, voormalig zwemcoördinator van de KNZB, betrokken zijn. Fedor Hes wordt de trainer van De Bruijn. Hij krijgt daarbij de technische steun van oud-topzwemmer en coach Vervoorn en Michiel Bloem, die mede aan de basis stond van TZA.

Trainingsbeest

De Bruijn heeft de training inmiddels hervat en ging woensdag weer tweemaal te water in het Sloterparkbad. "En als ze gaat trainen doet ze eerder te veel dan te weinig," zei Alberda met enige bewondering in de stem. "Ze is een trainingsbeest. Ik heb een hele tijd met haar gesproken, kreeg een positieve indruk. Maar ze moet het zelf doen. Het is haar keuze de motivatie op te brengen. Dat is de trigger."

Alberda vertelde dat de primaire opdracht was De Bruijn op korte termijn onderdak te krijgen. Ze moet zich immers voorbereiden op de Nederlandse kampioenschappen, eind april in Amsterdam. Daar moet ze zich kwalificeren voor de wereldkampioenschappen in Barcelona.

Assistent

Voorlopig krijgt Hes, die bij TZA nog zes pupillen onder zijn hoede heeft en in mei ook Marleen Veldhuis begroet, nog geen assistent. "Dat is nu nog niet opportuun. In een later stadium praten Vervoorn en ik verder. Tot het NK redden we het wel," zei Alberda. "Daarna wordt Inge in de nationale ploeg ondergebracht in de aanloop naar de WK. Dan zitten we al eind juli. We kijken van etappe naar etappe, van evenement naar evenement."