GRONINGEN - Koel en zakelijk heeft FC Groningen de belangrijke stap gezet op weg naar wat een mooie lente in het hoge noorden moet worden. Bij daglicht voelen de Groningers zich sterk. Woensdagmiddag bereikte het team van trainer Lodeweges de kwartfinales van de KNVB Beker. In het Oosterpark werd met 3-0 van FC Zwolle gewonnen.

De strijd was vooraf ongelijk. FC Zwolle wordt in de Gouden Gids Divisie als een bejaardenclub gezien. Zelfs voorzitter Van Vliet liet onlangs weten dat het elftal geen toekomst meer heeft. Een vijftal rijpe dertigers (Boekweg, Wijnands, Zuurman, Marco en Richard Roelofsen) moet het team dragen. "Dat kan natuurlijk niet zo doorgaan. FC Zwolle schreeuwt om verjonging, anders komen we nooit hogerop", zei Van Vliet.

FC Groningen tegen FC Zwolle was een risicoduel. Burgemeester Wallage vreesde relletjes in de avonduren en besloot derhalve de wedstrijd naar de middag te verplaatsen. Zwolle-fans begrepen er niets van en zongen uit volle borst op de tribunes "Waar is nu dat risico".

Mooi combinatiespel

Dit kon ook slaan op het spelbeeld van de Zwollenaren. In de eerste helft speelde de ploeg van trainer Krabbe dramatisch slecht. Er werd geen enkele kans gecreëerd. Groningen daarentegen domineerde en liet mooi combinatiespel zien. De thuisploeg kende na minuten de weelde van een 1-0 voorsprong.

Een vrije trap van oud-Zwolle aanvaller Tuhuteru belandde op het hoofd van de boomlange Drent, die moeiteloos raak kopte. Negen minuten later vuurde Groningen opnieuw raak met een vrije trap. Middenvelder Broerse die in de belangstelling staat van NAC, had met een schot van 25 meter succes.

Ondanks het grote kwaliteitsverschil verzuimde Groningen lange tijd in de eerste en tweede helft de voorsprong uit de bouwen. Pas in de 62e minuut liet invaller Robben zijn ploeggenoten zien hoe er weer gescoord moest worden. Het zeventienjarige talent schoot raak, na een voorzet op rechts van Elshot, 3-0.