ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft woensdag de stichting FC Twente '65 failliet verklaard. Zeker 1,3 miljoen euro van de vordering van de belastingdienst, die 2,7 miljoen eiste, is volgens de rechter rechtmatig. Woensdagmiddag wordt nog een curator aangesteld.

Door de toewijzing van het rekest van de belastingdienst Utrecht/Gooi is het onduidelijk of FC Twente de competitie kan afmaken. De stichting is licentiehouder.

De contracten van de spelers, trainers en andere werknemers lopen geen gevaar. De spelers zijn ondergebracht in het Spelersfonds FC Twente BV, de overige werknemers in de FC Twente BV. Beide besloten vennootschappen staan los van de Stichting FC Twente'65 en vallen buiten een eventueel bankroet.

De twee BV's verkeren echter wel in acute liquiditeitsproblemen en kunnen de salarissen over de laatste maanden van het seizoen niet meer betalen.

Hoger beroep

Twente gaat in beroep tegen de uitspraak van de Almelose rechter, zei directeur Van Beusekom van de Enschedese voetbalclub.

De fiscus heeft een claim van ruim 3 miljoen gulden bij de stichting. Bij een faillissement zou de eredivisieclub daar vanaf kunnen zijn, terwijl de andere geledingen van de club gewoon doordraaien. Directeur Van Beusekom ontkende met klem dat FC Twente bewust de 'sterfhuisconstructie' gebruikt.

Behoud licentie

FC Twente mag ondanks het faillissement van de Stichting FC Twente '65 voorlopig wel voetballen in de competitie. Dat zei een woordvoerder van de KNVB woensdag.

"FC Twente is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Zolang het faillissement nog niet onherroepelijk is, blijft de licentie voor betaald voetbal geldig en wordt de club niet uit de competitie genomen."

De KNVB reageert huiverig op de suggestie van Twente om de licentie over te hevelen van de failliete stichting naar een van de bv's van de club. "Als dat onderdeel vormt van een sterfhuisconstructie, dan werkt de bond daar niet aan mee", aldus de woordvoerder.