AMSTERDAM - Met gemengde gevoelens nam het snel volwassen geworden jeugdige Ajax dinsdagavond na het doelpuntloze gelijke spel tegen AC Milan afscheid van een uitverkochte ArenA. In de aanloop van de eerste kwartfinale in de Champions League hadden de meeste spelers blind voor het behaalde resultaat getekend. De vreugde over het gewenste resultaat werd een beetje getemperd door het idee dat er tegen de Italianen ook wel een kleine overwinning had ingezeten.

Gesteund door eerdere gelijke spelen in uitwedstrijden bij AS Roma, Valencia en Arsenal reist Ajax over twee weken naar San Siro. De Amsterdammers beëindigden alle uitwedstrijden in de tweede groepsfase van de Champions League met een 1-1 gelijkspel. Een dergelijke uitslag volstaat over twee weken voor een ticket voor de halve finale van het uitstekend betaalde toernooi voor beste clubteams in Europa.

Teleurstelling

Ongewenst of niet gaf AC Milan Ajax echter het gevoel dat er meer te halen viel dan een doelpuntloos gelijkspel. De vele vedetten aan Italiaanse zijde gokten de hele wedstrijd op een geslaagde counter, die uiteindelijk uitbleef. Ajax mocht veruit het meeste balbezit koesteren, maar kon het doelman Dida van de bezoekers ook nauwelijks moeilijk maken.

Na een lange periode met tegenvallende resultaten in Europa wilden Ajax en AC Milan in de ArenA zo graag een echo uit het rijke verleden laten klinken. Ondanks alle goede bedoelingen deden beide kwartfinalisten niet denken aan de clubs die in de jaren negentig de belangrijkste competitie voor Europese clubteams domineerden.

Jubelstemming

De jubelstemming over de wonderlijke ontdekkingsreis van het jeugdige Ajax van trainer Ronald Koeman langs de mooiste voetbaltempels in Europa is even terecht als begrijpelijk. Het Ajax van Louis van Gaal was echter in staat om de tegenstander met aanvallend vleugelspel de gehele wedstrijd zijn wil op te leggen.

De Italiaanse trainer Carlo Ancelotti heeft allesbehalve een gebrek aan goede spelers. De oud-ploeggenoot van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard kon het zich zelfs permitteren om wereldkampioen Rivaldo pas twintig minuten voor tijd te laten invallen. Alle vergelijkingen met de succesvolle formatie van Arrigo Sacchi in de jaren negentig lopen echter scheef.

Strijdplan Koeman

Geholpen door de afwachtende houding van de tegenstander kon Ajax uitstekend invulling geven aan het zorgvuldig samengestelde strijdplan van Koeman. De oefenmeester sprak vooraf de wens uit dat zijn team net zo zorgvuldig zou verdedigen als tijdens de thuiswedstrijd tegen Arsenal. Daarnaast hoopte hij dat Ajax ook nog in staat zou zijn het aanvalspel van de tweede helft van de thuiswedstrijd tegen Valencia te kopiëren.

Serieuze kansen gaf Ajax nauwelijks weg. Jammer voor de thuisploeg was dat het vele eenrichtingsverkeer naar het vijandelijke doel ook geen uitgespeelde mogelijkheden opleverde.

Abubakari Yakubu hield een goed gevoel aan zijn rentree in de basisformatie over. De verdedigende middenvelder was er vooral de oorzaak van dat AC Milan het gevreesde counterspelletje niet goed kon uitvoeren.

Uitgefloten

Clarence Seedorf beleefde minder plezier aan het weerzien met het Amsterdamse publiek. De oud-Ajacied was zichtbaar geïrriteerd, omdat hij na ieder balcontact door zijn oude supporters werd uitgefloten. Hij raakte halverwege de eerste helft geblesseerd en moest zich laten vervangen. Jari Litmanan, evenals Seedorf lid van de succesvolle formatie die in 1995 de Champions League won, werd bij zijn rentree wel uitgebreid toegezongen.

In de hoop een doorbraak te forceren, bracht Koeman de Fin halverwege de tweede helft in, samen met Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Ook dat nieuwe drietal kon niet voor de beslissing zorgen.

Koeman tevreden

Ronald Koeman vond de 0-0 tegen AC Milan een felicitatie waard. “We hebben prima gespeeld”, meende de trainer van Ajax. “Het enige dat ontbrak was een doelpunt. Voor de rest hebben we alles goed gedaan.”

Koeman vond Ajax de betere ploeg. “Wij waren sterker, maar hebben voorin te weinig afgedwongen. Dat was ook de verdienste van de goede verdediging van AC Milan. Aan de andere kant speelde Ibrahimovic vooral in de eerste helft veel te statisch.”

Koeman sprak van een aantrekkelijke 0-0. “Trabelsi speelde goed en Yakubu zelfs fantastisch. We zijn zeker niet kansloos in Milaan.”

Dat vond ook uitblinker Yakubu. “Ik geloof er heilig in dat we de halve finales halen”, zei hij vastberaden.