MADRID - Dankzij Ruud van Nistelrooij mag Manchester United nog even dromen van de halve finales in de Champions League. Op het moment dat zijn ploeg dinsdagavond bij Real Madrid weggespeeld dreigde te worden, sloeg hij toe. Met zijn kostbare doelpunt, zijn elfde dit seizoen in de CL, voorkwam de topscorer dat de return over twee weken in Engeland een formaliteit is: 3-1.

Toch hoeft Manchester United zich niet al te veel illusies te maken op een plaats bij de laatste vier. Want het krachtsverschil met Real Madrid was soms stuitend groot. De Spaanse sterrenploeg waande zich dinsdagavond in San Bernabeu echter net iets te superieur. Daardoor bleef het mindere United, dat in de return Scholes en Gary Neville door een schorsing mist, een vernedering bespaard.

Het topduel begon weinig hoopgevend. Voorzichtigheid was troef aan beide kanten. Het respect en ontzag voor elkaar leek de overhand te hebben. Dankzij Manchester United, zonder spelmaker Veron (geblesseerd) en verdediger Phil Neville (geschorst), kwam de wedstrijd na tien minuten op gang. Scholes testte doelman Casillas in de korte hoek, Van Nistelrooij was met een fraaie omhaal dicht bij een doelpunt.

Figo haalt uit

Nog in dezelfde minuut als het hoogstandje van de spits van Oranje sloeg Real Madrid toe. Zidane, weer eens sterk aan de bal, speelde aan de linkerkant Figo aan. De fijnbesnaarde Portugees haalde meteen uit en met een prachtige curve zeilde de bal in de verre bovenhoek buiten bereik van doelman Barthez, 1-0. Het was zijn twintigste doelpunt op het Europese podium.

Tweede doelpunt

Real Madrid dicteerde daarna de wedstrijd. De gammele defensie van Manchester United had grote moeite om de spitsen Raul en Ronaldo af te stoppen. In de negentiende minuut haalde Brown de swingende Ronaldo onderuit. Arbiter Frisk uit Zweden zag er geen strafschop in. Dankzij Raul kwam Real tien minuten later toch op -0. De trefzekere aanvaller schoot uit een pass van Zidane koel en zuiver in. Het was alweer zijn achtste treffer dit seizoen in de Champions League.

De Britten stonden erbij en keken ernaar. Het soepele combinatiespel van Real was United duidelijk te veel. De eenzame Van Nistelrooij kreeg voor de rust nog wel een kansje op 2-1. Hij week in vrije positie echter te veel uit naar de buitenkant, waardoor zijn schot met links naast het doel belandde.

Gouden linker

Na de rust veranderde er aanvankelijk niet veel aan het spelbeeld. De Mancunians bleven achter bal en tegenstander aan lopen. Met zijn gouden linker zorgde Raul snel voor 3-0 en leek een afgang voor Manchester in de maak.

Tegengas

De concentratie verslapte echter bij Real, een oude fout bij de Koninklijke, waardoor Van Nistelrooij van dichtbij zijn ploeggenoten nieuwe moed kon geven, -1.

Manchester kwam daarna eindelijk een beetje aan voetballen toe, ook al omdat het lankmoedige Real de controle over zichzelf en over de wedstrijd kwijt was. Kansen voor Van Nistelrooij en Beckham leverden echter geen doelpunt op. Ook een nieuwe omhaal van de Nederlander, die een goede wedstrijd speelde, was niet succesvol.

Het teruggevallen Real kwam alleen in de slotfase nog in scoringspositie (Figo, Guti). In de wetenschap dat de Madrilenen vrijwel altijd een of meer doelpunten maken in een (Europese) uitwedstrijd, staan de Mancunians over twee weken op Old Trafford voor een loodzware opdracht.