UTRECHT - Michael Rasmussen had dit jaar nooit van start mogen gaan in de Ronde van Frankrijk. De commissie-Vogelzang, die de affaire rond de Deense wielrenner onderzocht, concludeert dat de directie van de Rabobank Wielerploegen genoeg informatie had om de Deen uit de Tour te houden.

Het besluit van algemeen directeur Theo de Rooij om Rasmussen in de slotweek uit koers te halen, was volkomen terecht, het had alleen veel eerder genomen moeten worden.

De Deen heeft meermaals gelogen over zijn verblijfplaatsen. De directie, en met name De Rooij, heeft de vele signalen over Rasmussen die al voor de Tour aanwezig waren, niet op de juiste waarde geschat.

Dopingcontrole

Rasmussen was in verband met mogelijke verrassingscontroles op doping verplicht bij de wielerunie UCI precies aan te geven waar hij verbleef. Hij verzuimde dat meerdere malen (bijtijds) te doen. Terwijl hij op papier in Mexico was, verbleef hij in werkelijkheid in Italië. Volgens de commissie is het 'alleszins redelijk' om te stellen dat Rasmussen bewust een dopingcontrole heeft ontlopen.

Dekmantel

Al in april waren er verdachte aanwijzingen, toen de Raboploeg Rasmussen een e-mail stuurde over tickets voor een trainingsperiode in de Pyreneeën. Rasmussen antwoordde door te zeggen dat hij deze reis graag 'stil' wilde houden, omdat hij in die periode in Mexico hoorde te zijn. De Rooij gaf Rasmussen daarop te verstaan dat hij niet wilde meewerken aan deze dekmantel en dat Rasmussen de juiste informatie over zijn verblijfplaats moest verstrekken. "De verantwoordelijkheid hiervoor ligt compleet bij jou", mailde De Rooij de renner.

Telefoontje

Omdat de UCI De Rooij vlak voor de Tour telefonisch liet weten dat Rasmussen 'formeel' de start niet ontzegd kon worden, mocht hij in Frankrijk rijden. Volgens de commissie heeft De Rooij zich te veel verscholen achter dat telefoontje en heeft hij verzuimd om de reputatie van de sponsor en de wielerploeg mee te laten wegen.

Aanpassingen

De Rabobank gaat het rapport van de commissie-Vogelzang over de kwestie rondom Michael Rasmussen gebruiken om op korte termijn aanpassingen door te voeren in het beleid van de wielerploeg. Piet van Schijndel, lid van de raad van bestuur, meldde maandag in reactie dat hij voor eind van het jaar duidelijkheid verwacht van de directie van de wielerploeg.

Reactie Rasmussen

Michael Rasmussen reageert pas woensdag op het rapport van de commissie-Vogelzang, die de affaire rond de Deense wielrenner in de Ronde van Frankrijk heeft onderzocht. "Ik wil de tijd hebben zelf het rapport te lezen en het uitgebreid te bespreken met mijn advocaat en manager", liet hij aan het Deense persbureau Ritzau weten.

Lees alles over de zaak-Rasmussen op NU Sport