ROTTERDAM - De Chinese toploopsters Ying-jie Sun en Jin Li doen zondag niet mee aan de marathon van Rotterdam. De organisatie trok dinsdag hun uitnodiging in. Ze is bang dat de beide atletes of een van hun begeleiders de besmettelijke longziekte SARS meebrengen uit China.

Sun en Li waren met persoonlijke toptijden van respectievelijk .21.21 en 2.25.48 belangrijke kandidates voor de eindzege bij de vrouwen.

Voorzorgsmaatregel

Het weren van de Chinese atletes is vooral een voorzorgsmaatregel, legt directeur Mario Kadiks van de marathon van Rotterdam uit: "De kans is natuurlijk heel klein dat een van de atletes of hun begeleiders het virus bij zich heeft, maar het is niet uit te sluiten. Ze komen uit China, een van de belangrijkste haarden van SARS."

Longziekte

De longziekte heeft in China inmiddels aan 53 mensen het leven gekost. Er zijn ruim 1200 mensen besmet in het land. Kadiks was vooral bang dat de aanwezigheid van de Chinese atletes voor onrust zou zorgen bij andere topatleten in het atletenhotel. "Vergis je niet in het psychologisch effect."

"Dit zijn atleten die hard getraind hebben en in de top van hun voorbereiding zitten. Ze zijn dan extra vatbaar en dat weten ze. Het idee alleen dat ze mogelijk met SARS in aanraking kunnen komen, leidt af en maakt onzeker. Dat is niet goed voor ze."

Rotterdam verliest wel twee talentvolle hardloopsters. Sun liep haar toptijd vorig jaar in de marathon van Peking. De 2.21.21 was de vijfde tijd van het jaar. Het persoonlijk record van Li staat in de boeken als het wereldrecord bij de juniores. Li liep de 2.25.48 in 2001 op 18-jarige leeftijd in Peking.