ENSCHEDE - De belastingdienst heeft het faillissement van de voetbalclub Stichting FC Twente aangevraagd. De stichting is licentiehouder. Zij slaagt er niet in de schuld van 3,1 miljoen euro te voldoen.

Het gaat om een bedrag van 2,7 miljoen euro uit de periode tussen 1995 en 1999 vermeerderd met rente en boete. Bij toewijzing van het rekest van de belastingdienst Utrecht/Gooi woensdag door de rechtbank van Almelo, is het onzeker of FC Twente de competitie kan afmaken. In totaal kampt de Enschedese club met een schuld van ruim miljoen euro.

De contracten van de spelers, trainers en andere werknemers lopen geen gevaar bij een eventuele toewijzing van het faillissement. De spelers zijn ondergebracht in het Spelersfonds FC Twente BV, de overige werknemers in de FC Twente BV. Beide besloten vennootschappen staan los van de Stichting FC Twente'65 en vallen buiten een eventueel bankroet. De twee BV's verkeren echter wel in acute liquiditeitsproblemen en kunnen de salarissen over de laatste maanden van het seizoen niet meer betalen.

Overbruggingskrediet

De club heeft dringend een overbruggingskrediet van enkele miljoenen nodig. De gemeente is vooralsnog bereid een lening van .000 euro tegen een marktconform rentepercentage te verstrekken, maar dat bedrag is bij lange na niet toereikend. Het bestuur is hard bezig een saneringsplan op te stellen dat ertoe moet leiden dat betaald voetbal niet verdwijnt uit Enschede. Zo heeft het bestuur de contracten van tien spelers opgezegd.

De grootste schuldeiser is Reggeborgh, de investeringsmaatschappij van de familie Wessels uit Rijssen. Als financier van het spelersfonds heeft hij nog 7 miljoen euro van FC Twente tegoed. Reggeborgh is bereid bij te dragen aan het overbruggingskrediet, indien ook de gemeente en andere geledingen binnen de club een aandeel leveren.